BIFF 2005

Drapet

2005 • 1t 40m • Danmark

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Drabet
Regi
Per Fly
Et eksistensielt drama om ansvar og skyld. Vinner av Nordisk Råds filmpris.

DRAPET er tredje og siste del av Per Flys trilogi om de ulike samfunnsklassene. Forgjengerne BENKEN (2000) og ARVEN (2003) analyserte under- og overklassen, mens DRAPET, forøvrig et selvstendig verk, omhandler middelklassen. Som i de foregående filmene trekkes en enkelt karakter frem som eksempel på den sosiale klassens karakter og oppbygning – middelklassens representant er læreren Karsten. Som så mange andre middelklassemennesker, føler Karsten at noe mangler. Han er opprørt over all urettferdigheten i verden, samtidig som han sliter med å få ekteskapet til å fungere. Disse vidt forskjellige bekymringene får sin lidenskapelige løsning når Karsten innleder et hett forhold til sin tidligere elev Pil, en ildfull og idealistisk pike. Når Pil arresteres for delaktighet i en mislykket politisk aksjon mot en våpenfabrikk, stilles imidlertid Karstens idealisme på prøve: Rettferdiggjøres aksjonen av fabrikkens grusomme produkter, eller bør Pil og hennes medsammensvorne stilles til rette for sine kriminelle handlinger?

DRAPET illustrerer på en overbevisende måte et klassisk dilemma, der den rene idealismen av og til viker plassen for mer banale hensyn.

Regi

Per Fly er utdannet regissør ved den danske filmskolen. Han har siden jobbet mye med dansk tv, og har regissert flere episoder av det populære programmet TAXA. Han har dessuten jobbet med det anerkjente produksjonsselskapet Zentropa. Hans animerte film PROP & BERTA fra 2000 ble svært godt mottatt, i likhet med de første delene i klassetrilogien, BENKEN (2000) og ARVEN (2003).

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}