BIFF 2008

Du levande

1t 33m • Sverige

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Du levande
Språk
Svensk
Regi
Roy Andersson
Produsent
Pernilla Sandstöm
Roy Anderssons hjertevarme og hysterisk morsomme oppfølger til SANGER FRA ANDRE ETASJE

DU LEVENDE åpner med et tablå av en kvinne som sitter på en benk og klager over livets grusomme urettferdigheter. "Det er ingen som forstår meg!". I bakgrunnen ser vi kjæresten og hunden hennes som gjør spede forsøk på å bøte på elendigheten. Det er blekt og kaldt, og det formelig oser av håpløshet. Det første som slår en er at dette kunne vært hentet rett ut av Anderssons forrige spillefilm, den internasjonalt anerkjente SANGER FRA ANDRE ETASJE. Men så bryter plutselig kvinnen ut i det som må være et av 2000-tallets flotteste sangnumre, og det blir tydelig at denne filmen er en betydelig mer humørfylt affære enn forgjengeren.

DU LEVENDE er i sin helhet innspilt i Roy Anderssons eget studio, og strukturmessig følger den samme mønster som SANGER FRA ANDRE ETASJE. Filmen består av en serie tablåer og sekvenser som kun delvis henger sammen, og karakterene henvender seg ofte direkte til publikum. Men der SANGER FRA ANDRE ETASJE var en nokså dyster og pessimistisk film, er DU LEVENDE til tider både genuint livsbejaende og hysterisk morsom.

Regi

Roy Andersson (f. 1943) debuterte med et brak i 1970 med EN KJÆRLIGHETSHISTORIE, en film som har blitt stående som den sterkeste debuten i svensk filmhistorie. I 1975 kom oppfølgeren GILIAP, som den dag i dag fortsatt er mer kjent for debatten rundt filmen enn filmen i seg selv. I 2000 kom Roy Andersson med sin første spillefilm på 25 år – den unisont hyllede SANGER FRA ANDRE ETASJE, som blant annet vant juryens pris i Cannes. Roy Andersson har siden 1981 drevet Studio 24 som fungerer både som filmstudio og produksjonsselskap.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}