BIFF 2003

En vårdag i helvete

1976 • 1t 51m • Danmark

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
En forårsdag i helvede
Regi
Jørgen Leth

EN VÅRDAG I HELVETE er filmen om verdens hardeste endags sykkelløp; den 272 km lange strekningen mellom Paris og Roubaix ved grensen til Belgia. Løpet foregår blant annet på støvete brosteinsveier fra middelalderen; veier som er så dårlige at de er stengt for alminnelig ferdsel.

Ved hjelp av omhyggelig planlegging og et stort oppbud av filmarbeidere har Jørgen Leth maktet å formidle en helhetlig, humoristisk og fascinerende opplevelse av den dramatiske konkurransen. En film for alle sykkelinteresserte - selvfølgelig - men også et stykke filmkunst. Jørgen Leth presenterer sykkelløpet som kunstart; et begivenhetsforløp med regler og lover av estetisk art; et rituelt drama hvor menneskelige karaktertrekk utleveres med ekstrem tydelighet. Leth skildrer også det umenneskelige slitet - og de økonomiske interessene - som ligger bak kampen for å vinne. For sykkelrytterne var helvetet virkelig nok. Løpet, som foregikk søndag 11. april 1976, varte i vel syv timer, og kun 38 av 160 startende fullførte.

Regi

Jørgen Leth er født i Århus i 1937 og har operert i en årrekke som filmregissør, produsent, poet og TV-kommentator. Han er en internasjonal legende innen dokumentarfilmsjangeren og BIFF har æren av å vise hans filmer DET PERFEKTE MENNESKE (1967), EN VÅRDAG I HELVETE (1976) og FEM MÅTER Å FALLE PÅ (2003).

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}