BIFF 2011

Fambul Tok

2011 • 1t 24m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Fambul Tok
Regi
Sara Terry
Hvordan skape bærekraftig fred på grasrotnivå

FAMBUL TOK forteller historien om forsøk på forsoning og helbredelse i det konfliktridde Sierra Leone gjennom noen svært nærgående betroelser og anklager mellom overgripere og offere. Sierraleonerne lykkes der det internasjonale samfunnets forsøk har mislyktes: Ved å gjenoppdage sin urgamle tradisjon for fambul tok (som egentlig er family talking uttalt på denne måten), skaper sierraleonerne bærekraftig fred på grasrotnivå. Offere og overgripere fra Sierra Leones brutale borgerkrig kommer sammen for å kreve anger og be om tilgivelse – enkelte har vanskelig for å tilgi, andre har vansker med å innse at de bør be om tilgivelse.

Ved å møtes ansikt til ansikt blir de nødt til å forholde seg til hverandres historier. FAMBUL TOK er fylt med viktige lærepenger for det internasjonale samfunnet. Filmen utforsker dybden i en kultur som er overbevist om at virkelig rettferdighet ligger i forsoning og forløsning mellom individer – og at tilgivelse er den sikreste veien mot å gjenfinne verdigheten og gjenskape et trygt og sterkt samfunn.

Regi

FAMBUL TOK er Sara Terrys første helaftens dokumentarfilm. Hun har tidligere vunnet priser for sitt journalistiske arbeid for the Christian Science Monitor, men gjorde et karriereskift inn i fotojournalistikk og dokumentarfotografi mot slutten av nittitallet. Siden den gang har hun fokusert på hvordan samfunn bearbeider og håndterer konflikter. Hun hadde jobbet lenge med ettervirkningene av krigen i Bosnia, da hun i 2005 publiserte Aftermath: Bosnia’s Long Road to Peace på forlaget Channel Photographics. Photo District News valgte ut boken blant sine favoritter det året. Hun er utgitt og utstilt på steder som FN, Moving Walls/Open Society, Fotomuseet i Antwerpen, og Leicagalleriet i Solms i Tyskland. Terry har også grunnlagt The Aftermath Project, et ikke-kommersiell stipendprogram som bistår med midler til fotografer som dekker ettervirkningene av konflikter og krig. Hun holder for tiden på med sin andre dokumentarfilm, FOLK, om tre folkemusikanter som forsøker å klare seg på den stadig foranderlige amerikanske folkscenen.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}