BIFF 2006

FARLIGE FORBINDELSER

1988 • 2t • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Dangerous Liaisons
Regi
Stephen Frears
Lyst, forførelse, hevn. Observasjon av aristokratiets forgiftede livsførsel på 1700-tallet.

"Folk behandler hverandre forferdelig i romanen. Det får den til å virke gjenkjennelig." – Stephen Frears

Stephen Frears hadde ord på seg for å være en rebelsk samfunnskritiker. Derfor var det overraskende at han ga seg i kast med filmatiseringen av Choderlos de Laclos' roman fra 1782, en observasjon av aristokratiets forgiftede livsførsel, fylt med kostymer, konversasjon og maskerade. Den dekadente og depraverte verden som kommer til syne i de implisertes kryssende korrespondanse, er et undergangsdømt overklassemiljø, hvor begjær og død er ingrediensene i en sykelig selskapslek. Målet er forførelse som hevn og selvbekreftelse, metoden er maskerade, og middelet er personer med de rette forbindelser til det utvalgte offer.

FARLIGE FORBINDELSER speiler tilstanden i et samfunn i oppløsning, en tilstand som kan sees som en parallell til vår egen tids materialistiske og egoistiske strømninger. Tematisk sett er filmen nært beslektet med Frears' øvrige, og til tross for den kulturelle avstanden er den med sin skildring av moralens forfall i en brytningstid, vel så samfunnskritisk og provoserende som både MY BEAUTIFUL LAUNDRETTE og PRICK UP YOUR EARS.

Dette er Frears' Hollywood-debut. I motsetning til mange andre "overløpere", greide han – i hvert fall i starten – å opprettholde sine kvaliteter i filmfabrikken. Det er blitt et intenst stykke filmkunst med stram regi, eminente replikkvekslinger og ikke minst glimrende skuespillerprestasjoner.

Regi

BIFF retter et spesielt fokus på filmskaperen Stephen Frears i år, både med åpningsfilmen THE QUEEN og en egen retrospektiv-serie på Cinemateket USF under festivalen. Det betyr at du kan stifte bekjentskap med en rekke av hans tidligere filmer i løpet av festivalperioden. Frears ble født i Leicester i 1941 og fikk sitt internasjonale gjennombrudd med MY BEAUTIFUL LAUNDRETTE i 1985. Du kan lese mer om ham i en egen artikkel.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}