BIFF 2006

FARVEL FALKENBERG

2006 • 1t 31m • Sverige

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Farväl Falkenberg
Språk
Svensk
Regi
Jesper Ganslandt
Manus
Jesper Ganslandt, Fredrik Wenzel
Foto
Fredrik Wenzel
Produsent
Anna Anthony
En debutfilm som vekker oppsikt – offisielt bidrag fra Sverige både i Venezia og Toronto nå i høst

Et nytt stort talent fra vårt naboland heter Jesper Ganslandt. Han har gått hen og debutert med en film om en vennegjeng som har vokst opp på det lille tettstedet Falkenberg på Sveriges vestkyst. Her følger vi de unge voksne mennene den siste sommeren de sannsynligvis tilbringer sammen før de går hver sin vei videre i livet. 

 

Ganslandt har med stor grad av selvsikkerhet maktet å skape et formspråk som antyder og ser ting litt fra siden i stedet for å gi oss inn med spiseskjeer med all overtydelighet. Han tar for eksempel opp et tema som ungdomsdepresjon ved å antyde at noe er galt med den ene av guttene. Han viser hvordan de henger sammen ved å filme dem gjennom bilvinduer uten at vi hører hva de snakker om. Vi er med ut i naturen – både ved sjøen og i elver, mens guttene bader nakne og tilsynelatende improviserer. Ganslandt får veldig godt frem hvor sårbare disse hovedpersonene fremstår og det er få fakter som fremstiller dem som barske eller mandige. 

Og det går i hva guttene skal gjøre med resten av sine liv. Det å dra fra Falkenberg til storbyen Göteborg er for flere av dem ensbetydende med forræderi. Andre ser dette som eneste mulighet til å skaffe seg en ordentlig fremtid. Men atter noen vil vekk fra det repetetive hverdagslivet, hvor alt er utprøvd en million ganger før. Fins det en fremtid på landsbygden? FARVEL FALKENBERG passer veldig godt inn i BIFFs hovedtematikk – både hva gjelder migrasjon, identitet og bærekraftig utvikling. 

Regi

Jesper Ganslandt (f. 1978) er fra Falkenberg på vestkysten av Sverige. Han er autodidakt filmskaper og har regissert en rekke musikkvideoer og kortfilmer, såvel som å ha regissert og redigert for TV.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}