BIFF 2007

Fellen

2007 • 1t 46m • Serbia/Tyskland/Ungarn

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Klopka
Regi
Srdjan Golubovic
Intens og realistisk film noir fra Serbia

Mladen er fanget mellom barken og veden. Sønnen hans er dødelig syk, og trenger en dyr operasjon for å ha en sjanse til å leve. Mladen har ikke råd til operasjonen. En fremmed mann gir ham et skremmende tilbud: Han skal få pengene hvis han dreper noen. Er han villig til å ta en annens liv for å redde sin sønn? Er ett liv mer verdifullt enn et annet? Konsekvensene kan være ekstremt ødeleggende.

Dette er en klassisk fortelling med en moderne vri – regissøren kaller den for en balkansk versjon av "Forbrytelse og straff". Det er lett å få assosiasjoner til Alfred Hitchcock og film noir. Filmen har en stigende intensitet som effektivt formidler Mladens desperate situasjon; vi føler virkelig med ham mens hans verden faller i grus. I bakgrunnen kan man merke at filmen prøver å si noe om hele det balkanske samfunnets kamp for å tilpasse seg overgangen til en mer kapitalistisk verden – har individet en pris? Og hvor mange problemer kan penger egentlig løse?

Regi

Srdjan Golubovic (1972) har sin bakgrunn fra reklamefilm og musikkvideoer, noe som kom tydelig frem i hans stilistiske debut ABSOLUTE HUNDRED (2001). I FELLEN er den kjappe klippingen og den ekstravagante kameraføringen tonet ned, men en kan se et mønster i emnevalg – begge filmene bruker små, personlige kriminalhistorier til å belyse større sosiale problemer i Serbia. Han føler det er viktig at serbere lager andre ting enn komedier, at en bør kunne belyse situasjonen de er plassert i på en realistisk måte.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}