BIFF 2008

Forræderiet

2008 • 1t 36m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Nerakhoon
Regi
Ellen Kuras & Thavisouk Phrasavath
Episk fortelling om en families reise fra Laos' bomberegn til New Yorks harde tilværelse

Etter hvert som USAs involvering i Vietnamkrigen ble større og konflikten spredde seg til landene rundt, samarbeidet USA i all hemmelighet med Laos' grensemyndigheter. Rundt 3 millioner tonn bomber ble sluppet over landområder i Laos for å bekjempe nordvietnameserne. Under 1. og 2. verdenskrig ble det tilsammen brukte færre bomber enn dette. USA benektet gjentatte ganger enhver befatning med bombene.

FORRÆDERIET er en poetisk og dypt personlig film, inspirert av menneskesinnets overlevelsesvilje, tilpasningsdyktighet og evne til å tilgi. Thavisouk Phrasavath har gjennom 23 år dokumentert sitt livs historie. Han forteller både om sin kamp som ung gutt for å overleve krigens herjinger og om den harde tilværelsen som innvandrer i New Yorks gater. Som tidligere kommandant i den laotiske hæren ble Thavisouks far rekruttert av CIA, og drev spionarbeid langs Ho Chi Minh-stien. Da amerikanerne trakk seg ut av Laos og kommunisten Pathet Lao overtok styringen av landet, ble faren sett på som en landsfiende og plassert i arbeidsleir. Thavi og hans familie var nå i livsfare. Etter å ha blitt arrestert utallige ganger på grunn av sin fars samarbeid med amerikanerne, bestemte Thavi seg for å flykte landet.

Regi

Ellen Kuras (f. 1959) er en anerkjent filmfotograf som blant annet er kjent for sitt samarbeid med regissører som Michel Gondry and Jim Jarmusch. I sin regidebut samarbeider hun med Thavisouk Phrasavath. Phrasavath har jobbet med det meste innenfor filmproduksjon, men mest med redigeringsarbeid. Han har også regissert musikkvideoer for diverse independentartister, har utgitt diktsamling og har vunnet priser for sin malerkunst og sitt illustrasjonsarbeid.
Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}