BIFF 2009

Fryktelig lykkelig

2008 • 1t 45m • Danmark

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Frygtelig lykkelig
Språk
Dansk
Regi
Henrik Ruben Genz
Manus
Henrik Ruben Genz og Dunja Gry Jensen
Utroskap, mord og forviklinger på den danske landsbygda

Politimannen Robert forflyttes fra København til en forblåst småbygd på vestkysten av Jylland. På bemerkelsesverdig kort tid greier den ubekvemme unge mannen å vikle seg inn i et bolverk av mentalt ustabile kvinnemennesker, uberegnelige ektemenn og utilsiktede dødsfall. Og på tross av sine planer om å ligge lavt i terrenget, stilles Robert snart ansikt til ansikt med både det skandinaviske bygdedyret og seg selv. Filmer hvor unge, urbane menn mot sin vilje forflyttes fra storbyen til landsbygda har med årene blitt en egen genre. Og FRYKTELIG LYKKELIG følger i stor grad den etablerte dramaturgien for slike filmer – med ett viktig unntak. Robert er ikke noen uskyldig tilskuer som observerer bygdesamfunnets tradisjonsbundne livsførsel på avstand. Robert står i sentrum for begivenhetene, et faktum han så vidt klarer å skjule for sine nye sambygdinger.

FRYKTELIG LYKKELIG ble av flere kritikere utnevnt til den beste danske filmen i 2008, og representerer på mange måter en ny giv i en filmindustri som har slitt med å dyrke frem de store høydepunktene etter at luften gikk ut av Dogme-ballongen. Dette er beviset på at det fortsatt gror godt i film-Danmark!

Regi

Henrik Ruben Genz er en dansk filmregissør. Han er særlig kjendt for sin spillefilm EN SOM HODDER (2003), som vant en rekke priser for beste barnefilm. Desuten har han regissert en del fjernsynsserier, blant andre ”Nikolaj og Julie” og ”Krøniken”. Han var i 2000 nominert til en Oscar for bedste kortfilm for BROR, MIN BROR (1998). I 2008 fik Genz hovedprisen på den tjekkiske filmfestival i Karlovy Vary for spillefilmen FRYKTELIG LYKKELIG (2008). Filmen har også gitt ham prisen for bedste regi ved Chicagos internasjonale filmfestival i 2008 og ved Robertfesten i 2009. Sammen med sin barndomsnabo Erling Jepsen har Genz i 2008 skrevet erindringsboken ”Alting begynder i Gram”.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}