BIFF 2003

Fryktens lønn

1953 • 2t 35m • Frankrike

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Le Salarie de la Peur
Regi
Henri-Georges Clouzot

Henri-Georges Clouzot er en av fransk filmhistories legender. I år er hans filmer blitt restaurerte og mange festivaler og cinemateker verden over viser dem i øyeblikket.

Vi møter en noe lurvete gjeng i en liten by i Sentral-Amerika, like ved et stort USA-kontrollert oljefelt. Da det bryter ut brann i en av brønnene, utlover oljeselskapet en belønning på $2000 til de som kan frakte to lastebiler fulle av nitroglyserin til feltet. En nervepirrrende tur drevet av grådighet er i gang.

FRYKTENS LØNN ble først sensurert på grunn av små hint om homoseksualitet og kritikken av USAs rolle i Sør-Amerika. Men filmen skaffet også regissør Clouzot en Gullpalme i Cannes, og ble en av de mest suksessrike utenlandske filmene som noengang er vist i USA. Dette er en glimrende sjanse til å få med seg et virkelig mesterverk. Ja, en av de mest gripende filmene som noengang er laget. Og for første gang i Norge viser BIFF den fullstendige, uklippede varianten.

Regi

Henri-Georges Clouzot (1907-1977) er en av europeisk films virkelige storheter. Han begynte å jobbe som filmkritiker, men gikk etter hvert over til å jobbe som manusforfatter, noe han fortsatte med gjennom hele 30-tallet. Clouzot ble kjent for et videre publikum med sin andre spillefilm (RAVNEN fra 1943), der fransk landsbyliv portretteres på en svært syrlig måte. Han står bak kriminalklassikere som KRIMINELL SJALUSI (1947) og DET ONDE SPILL (1955), og lagde også en helaftens dokumentarfilm om Picasso (MYSTERIET PICASSO) i 1956. FRYKTENS LØNN (1953) er hans mest kjente film.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}