BIFF 2010

General Orders no. 9

2009 • 1t 12m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
General Orders no. 9
Regi
Robert Persons
Kontemplativt om urbaniseringen av delstaten Georgia over en periode på flere hundre år

"General Orders No. 9" er tittelen på General Robert E. Lees overgivelsestale som 10. april 1865 markerte slutten på den amerikanske borgerkrigen. Den korte talen til sørstatssoldatene ender med at han overgir seg til overmakten og takker sine standhaftige og oppofrende soldater for innsatsen. Hva denne filmen egentlig handler om er åpent for tolkning, men taglinjen sier ”En siste tur ned i harehullet før det sementeres". Det handler om hvordan natur må gi etter for sivilisasjon, hvordan landet blir langsomt urbanisert og hva vi mister på veien. Det handler rent symbolsk om de rurale sørstatenes overgivelse til de mer industrialiserte nordstatenes overmakt. Og det er fortalt på en hypnotiserende poetisk måte – en reise gjennom frodige landskap og eldgamle opptegnelser og kart over Georgia.

GENERAL ORDERS NO. 9 er en film helt utenom det vanlige – en opplevelse du aldri engang har vært i nærheten av. Sammen med DRØMMER I KØBENHAVN, som vel har en motsatt innfallsvinkel, er disse to et must for de av oss som er opptatt av forholdet mellom by og land, sivilisasjon og det rurale. Og kart.

Regi

Robert Persons er en amerikansk filmregissør og manusforfatter. Etter å ha arbeidet noen år i tidsskriftbransjen i Charleston, South Carolina, flyttet Persons tilbake til hjemstaten Georgia, hvor han startet planleggingen av manuset som omsider skulle bli til GENERAL ORDERS NO. 9. Fem år senere møtte han den Atlanta-baserte filmskaperen Phil Walker, hvorpå produksjonsarbeidet startet for alvor. Etter ytterligere fem år hadde filmen premiere på filmfestivalen i Atlanta i 2009.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}