BIFF 2001

Ghost World

2001 • 1t 51m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Ghost World
Språk
Engelsk
Regi
Terry Zwigoff
Manus
Terry Zwigoff og Daniel Clowes
Foto
Affonso Beato
Produsent
Lianne Halfon, John Malkovich, Russell Smith

Ideen til denne filmen er hentet fra kulttegneserien av Daniel Clowes, som også står for filmmanuset. En satirisk fremstiling om en jente som føler seg fremmedgjort fra sine nære omgivelser. Enid og Rebecca er skolevenninner. Tanken på at de snart er ferdig på skolen for godt gjør dem overlykkelige. Endelige er de frie og ingen skal lenger fortelle dem hvordan de skal te seg. Enid stryker til eksamen og må ta et sommerkurs. Tilfeldigvis møter hun den langt eldre Seymour, som imponerer henne med sine kunnskaper om Jazz. Etterhvert som de kommer hverandre nær, får Enid panikk. Rebecca finner seg en leilighet, men Enid innser at det der ikke er noe for henne og går sine egne veier.

Ghost World er historien om Enid (Thora Birch) og Rebecca (Scarlett Johansson), to overironiske tenåringsjenter i møte med den fascinerende usikkerheten livet byr på etter high school. Når deres livslange vennskap løftes inn i en ny æra blir det ubalanse i forholdet. De bånd som hittil har gjort dem uadskillelige slår knuter på seg og det som så ut til å være en fremtid av uendelige muligheter likner mer og mer på en kjedelig hverdag med lavt betalte service-jobber og bleke minner. Vi følger unge Enids målløse søken etter retning og identitet.

Det er sommer. Enid og Rebecca er ferdige med alt som har med skole å gjøre og er på jakt etter en leilighet å dele. Ett problem er at Enid har ikke bestått eksamen helt. Men hva kan vel være enklere enn et sommerkurs i kunstfag, spesielt for en såpass talentfull kunstner som Enid? De to venninnene finner en helt utrolig patetisk kontaktannonse i en avis og ringer med en gang. Det som begynner som en ufin spøk, skaper overraskende hengivelse hos Enid som utvikler en begeistret fascinasjon for den definitivt uhippe Seymour (Steve Buscemi). I mellomtiden tar Rebecca seg jobb på "The Coffee Experience" i et forsøk på å gjennomføre drømmen om egen leilighet.

Det er syv år siden regissøren Terry Zwigoff imponerte med dokumentarfilmen Crumb, et ukomfortabelt blikk på undergrunns-tegneserie-forfatteren Robert Crumb og hans forvirrede, lett groteske og dysfunksjonelle familie. Zwigoffs evne til å skape skrekkblandet fryd hos sitt publikum slår på nytt ut i full blomst med Ghost World, et underholdende og sympatisk blikk inn i en helt ny gruppe av enestående, utilfredse mennesker.

Ghost World er basert på kult-tegneserien med samme navn, av Daniel Clowes, som også har skrevet filmens manus sammen med Terry Zwigoff. Hovedpersonen Enid er meget profesjonelt spilt av Thora Birch (American Beauty) som allerede har mottatt flere priser. Bestevenninnen Rebecca spilles av Scarlett Johansson som bl.a. har spilt mot Robert Redford i Hestehviskeren og brødrene Coens nye film The Man Who Wasn't There. Som Seymour møter vi kongen av independent-skuespillere, Steve Buscemi, som har underholdt som aparte individer i bl.a. Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Fargo og ikke minst Trees Lounge som han også regisserte.

Terry Zwigoff
Terry Zwigoff er født i 1948 og i likhet med Steve Buscemi-karakteren Seymour samlet han i ungdomstida på gamle 78-plater fra 20-30-tallet. Terry Zwigoff sporer sin karriere tilbake til 1978 da han fant en sjelden innspilling av en ukjent bluesartist fra 1934. Som musiker selv, ble han så imponert over denne innspillingen at han begynte et detektivarbeid for å spore opp artisten. To år tok det, og resulterte senere i dokumentaren Louie Bluie (1985) om Howard Armstrong, en 75 år gammel mandolin- og fiolinvirtuos, maler og poet. Filmen ble mottatt med entusiasme av både kritikere og publikum. Sitt internasjonale gjennombrudd fikk Zwigoff først med dokumentarfilmen Crumb (1994). Filmen handler om tegneserieforfatterens Robert Crumbs liv. Mannen bak seriene "Keep On Truckin" og "Fritz the Cat". Gjennom intervjuer med hans mor, hans to brødre, eks-kone og eks-kjærester ga Terry Zwigoff et usminket portrett av familien Crumb. Filmen vant Juryens Grand Prix under Sundance Film Festival og ble kåret til årets beste film av en rekke filmkritikere. Fra Directors' guild of America mottok Zwigoff prisen for "Outstanding Directorial Achievement in Documentary". Ghost World er Terry Zwigoffs spillefilmdebut som allerede har mottatt en rekke priser. Terry Zwigoff fikk juryens spesialpris og Thora Birch prisen for beste skuespillerprestasjon under Filmfestivalen i Dauville. Filmkritikere i New York, Boston og Toronto har kåret den til fjorårets beste film.

Daniel Clowes
Daniel Clowes er født i 1961 og har gjennom sitt blad "Eightball" (21 nummer hittil, siden 1989) etablert seg som en frontfigur i såkalt independent tegneserie. "Ghost World", som opprinnelig gikk som føljetong i "Eightball", er en rørende historie om hvordan barndomsvennskap ofte ikke tåler overgangen til voksenlivet, om den første smertefulle nostalgiske lengselen, om håp, tillit og tap. Clowes' lett misantropiske verdenssyn er overført til to skarpe og syrlige jenter i slutten av tenårene, Rebecca Doppelmeyer og Enid Coleslaw (anagram) som markerer avstand fra omverdenen med å være opptatt av sine helt egne, spesielle og ekskluderende ting. Tegneserien "Ghost World" er visuelt slående; stemningsskapende bruk av lyseblått og svart tegner et stilisert, uforglemmelig bilde av nåtidens småby-Amerika. Og Clowes' observasjonsevne og finstemte øre for dialog gjør Enid og Becky levende og deres kvaler relevante. Filmen Ghost World er ganske fri fra tegneserieversjonen, men stemningen og ikke minst tematikken er i stor grad den samme. Clowes har selv skrevet manus og har hele veien vært sentral i denne på samme tid overraskende og logiske bearbeidelse fra tegneserie til film.

Tegneserien har akkurat blitt oversatt til norsk. Les mer om det her: www.nocomprendopress.com

Regi

Terry Zwigoff (1948) ble kjent i filmverdenen da han i 1994 vant Grand Prix i Sundance-festivalen for CRUMB, som er et portrett av den kontroversielle tegneserieskaperen Robert Crumb og hans uvanlige familie. Før dette laget han LOUIE BLUIE (1985) som er et dokumentarportrett av den legendariske bluesmusikeren Howard Armstrong.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}