BIFF 2005

Grizzly Man

2005 • 1t 44m • USA / Canada

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Grizzly Man
Regi
Werner Herzog
Ikke bare en naturdokumentar, men et sterkt portrett av en mann og hans besettelse

I oktober 2003 ble Timothy Treadwell og hans kjæreste slått ihjel og fortært av grizzlybjørner dypt inne i Alaskas villmark. Treadwell hadde levd innpå disse rovdyrene de siste tretten somrene og dokumentert bjørnenes adferd. I vinterhalvåret dro han rundt på skoler for å fortelle barna at grizzlybjørnene ikke var de blodtørstige beistene de ofte blir framstilt som. Tross sterke advarsler fra andre grizzlybjørneksperter gikk Treadwell nærmere og nærmere innpå dyrene. Til slutt trodde han at han kunne kommunisere med dem på et menneskelig plan.

Da hans overmodige omgang med bjørnene til slutt kostet ham livet, tok mesterregissør Werner Herzog jobben med å redigere de utallige timene Treadwell i løpet av tolv år hadde filmet. GRIZZLY MAN har blitt en spektakulær naturdokumentar. Det mest interessante med filmen er likevel personen Treadwell, som blir mer og mer besatt av bjørnene. Herzog framstiller Treadwells fascinasjon, som går over i besettelse og galskap, på en dypt respektfull måte.

Regi

Werner Herzog (f. 1942) vokste opp i en avsidesliggende fjellandsby i Bayern, og så verken filmer, fjernsyn eller telefon som barn. Han begynte å reise til fots som fjortenåring, og førte for første gang en telefonsamtale som syttenåring. På gymnaset arbeidet han som sveiser om natta for å få penger til å produsere sin første film. I 1961, i en alder av nitten år, var filmen ferdigstilt. Siden den gang har han produsert, skrevet og regissert mer enn førti filmer, skrevet over et dusin prosabøker og regissert like mange operaer. Herzog er kanskje aller mest kjent for NOSFERATU (1978) og FITZCARRALDO (1982), som vant prisen for beste regi i filmfestivalen i Cannes.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}