BIFF 2015

Hakekorsets profitører

2015 • 1t 07m • Norge

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Hakekorsets profitører
Språk
engelsk/norsk/russisk/serbisk
Regi
Erling Borgen
Produsent
Erling Borgen
Den norske avsporingen

Under Andre verdenskrig kom 130 000 slavearbeidere til Norge. De arbeidet for NSB, Vegvesenet, Hydro, norsk aluminiumsindustri og en rekke andre bedrifter, gjennom organisasjonen Todt. 17 000 av slavearbeiderne døde i Norge, men ingen norske bedrifter eller institusjoner ble stilt til ansvar for slavearbeidet under rettsoppgjøret. Til tross for at Norge, sett i forhold til folketallet, var det tyskokkuperte landet som mottok den største kontingenten tvangsrekruttert arbeidskraft, er skjebnen til de utenlandske krigsfangene og tvangsarbeiderne her i landet lite utforsket.

I HAKEKORSETS PROFITØRER blir seks av dem som slavet i Norge og overlevde intervjuet. De er nå mellom 92 og 96 år gamle. Sammen med deportasjonen av norske jøder, er det bruken av tvangsarbeid som var vårt lands viktigste og tetteste forbindelse til nazistenes utryddelsespolitikk. Sistnevnte har fått lite oppmerksomhet, og det er denne rystende historien Erling Borgen tar tak i i sin nye film.

Regi

Erling Borgen (Norge, 1948) Filmer i utvalg: I SKYGGEN AV STATOIL (2007), ET LITE STYKKE NORGE (2006), HIMMELEN REVNER (2004)

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}