BIFF 2011

Hærverk

1977 • 2t 12m • Danmark

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Hærverk
Regi
Ole Roos
Hvem vinner når man kjemper mot seg selv?

Denne danske filmperlen bygger på Tom Kristensens roman av samme tittel som er delvis selvbiografisk, da Kristensen arbeidet i Politiken på 1920-tallet. Journalisten Jastrau fører en borgerlig livsførsel og er blitt en krass motpol til sitt tidligere radikale engasjement på den politiske venstresiden. Fortiden innhenter ham da to forhenværende "kamerater" dukker opp. Han blir stilt til veggs og blir konfrontert med det åndelige forfallet han har gått gjennom.

Kristensen har sagt at romanen er et dokument som beskriver en for ham tilbakelagt livsførsel. I forkant av bokprosjektet foretok han noen valg, som blant annet innebar at han sa opp sin stilling i Danmarks største avis, ble avholdsmann og flyttet ut i landlige omgivelser. Etter tre års stillhet utkom boken hvor Kristensen kom med avsløringer av Københavns kulturelite, inkludert seg selv. Beskrivelser av lett gjenkjennelige personers utskeielser ville pressen helst bli spart for, derav svært blandede kritikker. I Norge derimot, ble romanene mottatt med begestring og Knut Hamsun kalte den en "genistrek og kjæmpeverk".

Regi

Den danske regissøren, fotografen og manuskriptforfatteren Ole Roos har også hatt roller som fotograf, instruktør og klipper under filmproduksjoner, før han satset på en karriere som regissør. Best kjent er han for spillefilmen HÆRVERK fra 1977, en studie i menneskelig fornedrelse og avstumping. Han har i tillegg laget filmer som FORRÆDERNE (1983) og MANDEN DER VILLE VÆRE SKYLDIG (1990).

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}