BIFF 2016

Hissein Habré, A Chadian Tragedy

2016 • 1t 22m • Frankrike / Tsjad

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Hissein Habré, Une tragédie tchadienne
Språk
arabisk/fransk
Undertekster
engelsk
Regi
Mahamat-Saleh Haroun
Manus
Mahamat-Saleh Haroun
Foto
Mathieu Gombini
Produsent
Florence Stern
Oppgjørets time for Tsjad

Hissène Habré var president i Tsjad mellom 1982 og 1990. Hans nådeløse og blodige styre var støttet av USA og Frankrike, men er lite kjent i Vesten. 40 000 mennesker skal ha mistet livet i fengsel under hans styre, og mange av dem ble utsatt for brutal tortur av det beryktede sikkerhetspolitiet DDS. I 2013 ble Habré arrestert etter 17 år i eksil, og så sent som i mai i år ble han dømt til livstid i fengsel i Dakar for alvorlige brudd på menneskerettighetene. Dommen er Tsjads første skritt på veien mot et oppgjør med landets tragiske fortid og en historisk dom i Afrika.

Mahamat-Saleh Haroun hadde stor suksess med vakre EN MANN SOM SKRIKER og seiler opp som et av afrikansk films store navn. Med dokumentarfilmen HISSEIN HABRÉ, A CHADIAN TRAGEDY presenterer han hjemlandets nære historie med respekt, tålmodighet og god smak. Vi møter både regimets ofre og overgripere, gjerne i forsøksvis forsonende samtaler: På den ene siden menn og kvinner som bærer fysiske og psykiske skader på grunn av grusomhetene de selv og andre ble utsatt for — og på den andre siden torturister som sier at de kun fulgte ordre.

Regi

Mahamat-Saleh Haroun (Tsjad, 1961) Filmer i utvalg: GRIGRIS (BIFF 2013), EN MANN SOM SKRIKER (BIFF 2010), DARATT (2006), ABOUNA (2002).

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}