BIFF 2005

Hullet

1998 • 1t 33m • Taiwan

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Dong
Regi
Tsai Ming-Liang
Tusenårsskiftet står for døren og en dødelig epidemi har rammet Taiwan

Taipei i 1999 er blitt rammet av en mystisk epidemi som fører til en bisarr kakerlakkaktig oppførsel hos de som smittes. Via fjernsyn oppmuntrer styresmaktene alle til å evakuere til midlertidige flyktningeleirer. En mann nekter å flytte. Forholdene blir stadig mer kummerlige, og han får dagene til å gå ved å observere kvinnen i leiligheten under gjennom et hull i gulvet. Slik begynner historien om et underlig forhold mellom to naboer. Den uvanlige historien krydres ytterligere med fortryllende dansesekvenser. Karakterene skildres med vidd og empati, og resultatet er overraskende rørende gitt de bisarre omstendighetene. Mingliang er blitt kalt vannsymbolikkens fremste eksponent, fordi han ofte gir vann, i en eller annen form, en sentral symbolsk rolle i filmene. I HULLET regner det hele tiden. Den intense tiplingen på blikktak og de konstant dryppende våte menneskene skaper en blek, glinsende atmosfære.

HULLET er blant de mest humoristiske av Mingliangs filmer. Etter LEVE KJÆRLIGHETEN og ELVEN (se egne omtaler), som begge er svært dvelende med statiske, faste kamerainnstillinger, skiller HULLET seg ut med sin lekenhet og eksperimentering.

Regi

Tsai Mingliang er født i 1957 i Kuching i Malaysia. Han studerte drama og film ved Chinese Cultural University of Taiwan, og jobbet etter studiene som teaterinstruktør, manusforfatter og produsent. Mingliang regnes sammen med Hou Hsiaohsien og Edward Yang som en av de mest fremtredende filmskaperne fra Taiwan. Debuten som regissør kom i 1992 med NEONGUDENS REBELLER, og han har til sammen laget åtte spillefilmer, som alle på en eller annen måte er relaterte til hverandre. Filmografien hans omfatter de prisvinnende filmene: LEVE KJÆRLIGHETEN (1994), ELVEN (1997), HULLET (1998), HVA ER KLOKKEN DER NEDE? (2001) og GOODBYE, DRAGON INN (2003). Mingliang har i alle sine filmer benyttet skuespilleren Lee Kangsheng som han tilfeldigvis traff i en spillehall på slutten av 1980-tallet. Hans siste film THE WAYWARD CLOUD vant til sammen tre priser ved filmfestivalen i Berlin.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}