BIFF 2006

HVOR VAR DU, EGENTLIG?

2006 • 1t 29m • Romania

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
A Fost Sau n-a Fost?
Regi
Corneliu Porumboiu
En satirisk film om hverdagslivet i Romania, og hva som egentlig skjedde under revolusjonen i 1989

16 år etter revolusjonen som avskaffet det kommunstiske styret i Romania, er det fortsatt diskusjoner om hva den har betydd for landet. I en søvnig provinsby øst for Bucarest møter vi tre menn: den lokale talkshowverten, en alkoholisert lærer og en pensjonist i rollen som julenisse. De representerer mannen i gata med alle sine banale vaner og uvaner.

I neste del av filmen deltar de tre mennene i en direktesendt TV-debatt om revolusjonen og hva som egentlig hendte på revolusjonsdagen. Startet gatedemonstrasjonene før eller etter klokken 12:08, da diktator Ceausescu måtte rømme presidentpalasset? Mennene i TV-studioet framstiller sin heroiske versjon av dramaet, men innringere har en helt annen historie å fortelle. Det amatørmessige TV-studioet, med dårlig kameraføring og urolige bilder, blir en hysterisk morsom motpol til de seriøse mennene. HVOR VAR DU, EGENTLIG? er en burlesk og stillferdig kritikk av det post-kommunistiske Romania. Filmen vant debutprisen Camera d'Or i Cannes i år.

Regi

Corneliu Porumboiu er født i 1975 i Romania og har regissørutdannelse fra the University of Drama and Film i Bucuresti. Han har regissert flere kortfilmer: GONE WITH THE WINE (2002), A TRIP TO THE CITY (2003) og LIVIU'S DREAM (2004) som han har mottatt en rekke priser for, deriblant beste kortfilm (Cinéfondation Award) i Cannes i 2004. HVOR VAR DU, EGENTLIG? er hans langfilmdebut. For den mottok han Camera d'Or-prisen under årets Cannes-festival.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}