BIFF 2002

I dødvinkelen - Hitlers sekretær

2002 • 1t 30m • Østerrike

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Im toten Winkel - Hitlers Sekretärin
Regi
André Heller & Othmar Schmiderer

Traudl Junge var Hitlers privatsekretær fra høsten 1942 til nazismens sammenbrudd i 1945. Hun arbeidet for ham i Wolfsschanze i Obersalzberg, på hans private tog og til sist i bunkeren i Berlin, hvor han endte sitt liv. Hitler dikterte sitt testamente til Junge før han begikk selvmord.

I hennes første intervju noensinne, forteller hun om sitt unike liv. André Heller maktet å overtale den 81 år gamle kvinnen til å fortelle sin historie foran kamera. Ikke bare var hennes vitnesbyrd viktig for ettertiden, det ville kanskje også hjelpe henne å komme over traumene som hun hadde båret med seg siden den gang, mente regissøren. Hellers og Schmiderers dokumentar er basert på mer enn ti timers intervjumateriale. Filmskaperne har valgt å konsentere seg fullstendig om den gamle kvinnen og har bevisst utelatt en hver form for kommenterende bilder til hva Junge sier. Nettopp dette er filmens styrke. I begynnelsen er Junge et tilbakeholdende og reservert intervjuobjekt, men etterhvert som filmen skrider frem, tøyer hun betraktelig opp og leverer et intenst bidrag til verdenshistorien. Da filmen hadde sin urpermiere i Berlin i februar, var det meningen at Othmar Schmiderer skulle kommentere filmen etter forestillingen. Det ble det aldri noe av. Han hadde akkurat da fått vite at Traudl Junge var død samme natt. Det ble sterkt for alle oss som var til stede og nettopp var blitt kjent med en bemerkelsesverdig gammel dame, som hadde fått sin straff ved å leve et slags liv - til den dagen.

Regi

André Heller (1947, Wien) har allsidig bakgrunn som multi-kunstner, skuespiller (bl.a. i 13 filmer), sirkusartist, lyriker, sanger etc. I HITLERS SEKRETÆR er det Heller som intervjuer og Othmar Schmiderer som filmer og tar opp lyd. Schmiderer (1954, Salzburg) har bodd i Wien siden 1973, hvor han har drevet med jazz, teater og performance. Han har vært med på en rekke spille- og dokumentarfilmer, og siden 1987 vært uavhengig filmskaper. Han har bak seg en lang rekke filmer, særlig innen eksperimental/dansevideo-genren.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}