BIFF 2007

I Served the King of England

2007 • 2t • Tsjekkia/Slovakia

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Obsluhoval jsem anglického krále
Regi
Jirí Menzel
En svart komedie om en usedvanlig driftig kelner

I SERVED THE KING OF ENGLAND er en svart komedie om en usedvanlig driftig kelner. Vi følger Jan Dite, hvis eneste ønske er å bli søkkrik og eie sitt eget hotell. Med andre verdenskrig i anmarsj går det opp for den unge mannen at dette er et gunstig tidspunkt å begynne å klatre på den sosiale rangstigen. I SERVED THE KING OF ENGLAND er historien om hvordan han serverer seg i vei gjennom krigen og de forskjellige samfunnslagene i det okkuperte Tsjekkoslovakia. Problemene oppstår først når han forelsker seg i en raseren arisk blondine; hans egen germanske avstamning er av høyst tvilsom art, og forholdet er allerede fra starten av dømt til å mislykkes. Men ikke nødvendigvis slik man skulle tro.

Med sin trettende spillefilm fortsetter Jirì Menzel samarbeidet med forfatteren Bohumil Hrabal, trass i at sistnevnte døde for over ti år siden. Hrabal har besørget manus eller litterære forelegg for alle Menzels mest populære filmer (TOG UNDER OPPSIKT, LERKER PÅ EN TRÅD, ALLE VIL ELSKE MARIA), og bøkene hans ble ofte sensurert av myndighetene på grunn av sine politiske undertoner. "I Served The King Of England" er en av hans mest kjente romaner.

Regi

Sammen med blant annet Milos Forman var Jirí Menzel (1938) en del av den nye bølgen av tsjekkoslovakiske filmskapere som slo igjennom på 60-tallet. Med debutfilmen TOG UNDER OPPSIKT (1966) gjorde han seg bemerket langt utenfor Tsjekkoslovakias grenser og vant blant annet en Oscar for beste utenlandske film. I motsetning til Forman flyttet ikke Menzel til utlandet, men ble værende i Tsjekkoslovakia under kommunistregimet. LERKER PÅ EN TRÅD, som mange mener er hans beste film, ble produsert i 1969, men ble først tilgjengelig for publikum i 1990. Etter at kommunistregimet og sensuren falt, har Menzels filmer blitt stadig mer politiske.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}