BIFF 2006

IRAK I FRAGMENTER

2006 • 1t 35m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Iraq in Fragments
Regi
James Longley
Irak delt i tre sett gjennom henholdsvis sunni-, shiah- og kurder-perspektiver

IRAK I FRAGMENTER er en vakker og nærmest poetisk filmet dokumentar om livet i det nye Irak. Gjennom tre hovedbolker illustrerer filmen hvordan landet etter invasjonen og krigen dras i ulike retninger av religion og etnisitet. Etter å ha tilbrakt to år i Irak, og redigert mer enn 300 timer råfilm ned til 93 minutter står IRAK I FRAGMENTER fram som en kraftig film som forsøker å illustre livet til vanlige mennesker i dagens Irak. Hva tenker, håper, føler og tror de om dagens situasjon og hva vil fremtiden bringe?

I de tre bolkene møter vi en 11 år gammel bilmekaniker utenfor Bagdad som er fanget mellom skolegang og yrkesopplæringen, Shjiamuslimske tilhengere av den religiøse og politiske lederen Moqtada al-Sadr, og kurdere i Nord-Irak som gjør opprør mot de tidligere overgrepene mot dem og krever om uavhengighet fra Bagdad. Gjennom disse ulike skjebnene møter vi bekymringer og håp som i utgangspunktet er veldig personlige, men gir et større helhetsbilde og gir et inntrykk av hvordan det nye Irak fortoner seg for noen av landets innbyggere. IRAK I FRAGMENTER vant priser for beste regi, klipp og fotografi i dokumentarfilmklassen under årets Sundance-festival.

Regi

James Longley (f. 1972) har studert film og russisk ved en rekke universiteter i USA, og er utdannet filmfotografi fra VGIK i Moskva. Med dokumentaren PORTRAIT OF A BOY WITH A DOG, om en gutt i et barnehjem i Moskva, vant han student-oscaren i 1994. Etter å ha jobbet som lærer, journalist og kinomaskinist i noen år laget han i 2002 dokumentaren GAZA STRIP om dagliglivet til vanlige palestinere i det israelskokkuperte Gaza som ble vist på BIFF i 2003. IRAK I FRAGMENTER er hans andre helaftens dokumentar.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}