BIFF 2011

Jorden er en syndefull sang

1973 • 1t 48m • Finland

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Maa on syntinen laulu
Regi
Rauni Mollberg
Finlandia

Mens de fleste filmene på jubileumsprogrammet enten er kjente filmer eller filmer av kjente regissører, vil JORDEN ER EN SYNDEFULL SANG for noen fremstå som et ubeskrevet blad for de fleste, men saken er nemlig at dette er en av Finlands ubestridte klassikere. Men hvor mange blant publikum er det som med hånden på hjertet kan si at de vet hva Rauni Mollberg har gjort siden han regisserte filmen i 1973?

JORDEN ER EN SYNDEFULL SANG er en vakker og majestetisk film om livet i Lappland i etterkrigstiden. Handlingen dreier seg rundt en same som gjør en 19 år gammel jente gravid, hvilket på ingen måte faller i god jord hos hennes alkoholiserte far, som sverger hevn. Dersom dette høres ut som den typen fordomsfulle klisjéoppfatninger utlendinger bærer på om finner, er det naturligvis fordi alle klisjéer om Finland er til forveksling lik sannheten. Mollberg skildrer den finske folkesjelen i all dens melankolske og melodramatiske prakt. Reslutatet er en på alle måter mektig opplevelse – sannsynligvis den viktigste filmen i den finske filmhistorien før Kaurismäki-brødrene gjorde sin entre.

Regi

Rauni Mollberg var en finsk film- og TV-regissør. Hans fiksjonsfilmer har i stor grad tatt for seg tema som naturens påvirkningskraft på menneskets liv og virke, oppvekst og seksualitet. Med sin regidebut, JORDEN ER EN SYNDEFULL SANG, etablerte Mollberg sitt stilistiske varemerke, nemlig en form for realistisk naturalisme som hvisker ut skillet mellom menneske og natur.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}