BIFF 2009

Journalists

2009 • 1t 42m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Jennifer's Body
Regi
Karyn Kusama
Å være journalist i ”Europas siste diktatur”, Hviterussland, er en risikosport

Etter Jernteppets fall øynet befolkningen i tidligere kommuniststater håp om mer ytringsfrihet. I Hviterussland ble ikke utviklingen helt som ventet, og landets president Aleksandr Lukasjenko slår til tross for fagre løfter om fri presse hardt ned på uavhengige medier. Han har nå sittet i femten år. Lukasjenko, som tidlig i filmen dukker opp med noen småmorsomme dansesteg, tilbringer resten av filmen ikledd uniform som gjest på ulike militærparader.

I JOURNALISTS møter vi en rekke modige hviterussiske journalister som har kjent det autoritære regimet på kroppen. De forteller om mistenkelige forsvinninger av kritiske journalister, om politiets husbesøk og om regimets manglende vilje til å oppklare og belyse skandaler som når over femti menn dør under et stort offentlig arrangement. Vi blir også vitne til at politi og militære bruker brutal vold mot fredelige demonstranter. En av forfatterne i JOURNALISTS flykter til Norge, og blir begeistret over friheten han nyter her. Alle er ikke like heldige.

Regi

Aleh Dasjkevitsj har ti år bak seg som dokumentarfilmskape, og JOURNALISTS er hans sjette film. Dasjkevitsj fokuserer spesielt på menneskerettssituasjonen i sitt hjemland, et tema han tok for seg i MONOLOGUES (2005), som i likhet med JOURNALISTS vakte internasjonal oppsikt på ulike filmfestivaler.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}