BIFF 2004

Kontrollpostene

2003 • 1t 20m • Israel

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Machssomim
Regi
Yoav Shamir

Etter 37 års okkupasjon er forholdet mellom palestinske og israelske innbyggere på Gaza-stripen og Vestbredden mer spent enn noensinne. På sin vei til jobb eller skole må ca. 3 millioner okkuperte palestinere passere kontrollposter som er bevoktet av soldater.

Den israelske regissøren Yoav Shamir fikk ubegrenset tilgang til å filme ved kontrollpostene og brukte tre år på opptakene av de daglige møtene. Shamirs kamera betrakter møtene på avstand og fanger opp de unge soldatenes tidvis konfliktfylte følelser, og tidvis respektløse behandling av palestinerne. Shamir, som selv har vært kontrollvakt, demoniserer ikke soldatene, men viser hvor vanskelig situasjonen deres er. Det virker som om de nærmest er pålagt å trakassere palestinerne som må forbi. Regissøren viser hvordan kontrollpostene avler mer intoleranse og hat, og at deres konsekvenser er ødeleggende for begge grupper. Kontrollpostene blir symboler som øker kløften mellom israelere og palestinere.

Regi

Yoav Shamir fikk inspirasjonen til å lage KONTROLLPOSTENE (2003) etter selv å ha vært vakt ved en kontrollpost i Israel. KONTROLLPOSTENE vant hovedprisen ved filmfestivalen i San Francisco og Amsterdam internasjonale dokumentarfilm-festival i år. KONTROLLPOSTENE er regissør Shamirs første film.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}