BIFF 2001

KRIGSLIV

2000 • 1t 40m • Jugoslavia

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
RAT UZIVO
Regi
Darko Bajik

WAR LIVE er den internasjonale tittelen på serbernes versjon av WAG THE DOG og har dermed flere betydninger. Her møter vi filmprodusenten Sergej, spilt av Dragan Bjelogrlic (som også er denne filmens egentlige produsent), i dagene før og under NATOs bombetokter over Beograd i 1999. Fra å være en nokså middelmådig filmprodusent, som hele tiden lover og lyver for å få det nokså middelmådige manus overført til film ved heller liten hjelp av temmelig håpløse skuespillere, blir Sergej nærmest en helt for de serbiske myndighetene etter hvert som krigen går sin gang og manus endrer seg radikalt. Filmteamet har endelig fått en historie med kjøtt på beinet og utnytter situasjonen maksimalt, ikke minst takket være den opprinnelige amerikanske med-produsenten, som er strandet i Beograd og forfulgt av myndighetene. Amerikaneren blir en viktig brikke i spillet for Sergej, som vet å utnytte ham maksimalt.

KRIGSLIV beskriver den galgenhumoren som rådet i Serbia under bombetoktene og gir oss innblikk i forholdene befolkningen levde under. Den illustrerer hva en kollega av oss fra Slovenia uttrykte: Mange serbere kan være noen skikkelige råskinn - og at det ofte er vanskelig ikke å like dem, spesielt på tomanns hånd. Se bare på en av festivalens andre filmer – SUPER 8-HISTORIER AV EMIR KUSTURICA(!)

Regi

Darko Bajic (1955) er fra Beograd og var den første som klarte å få en hel spillefilm (DIREKTAN PRENOS) ferdigprodusert til eksamen på Beograds filmakademi FDU. Internasjonal tittel var LIVE BROADCAST og denne høstet priser både i hjemlandet og utenlands i 1982/83. Siden fulgte flere prisvinnerfilmer, så som ZABORAVLJENI (1988) POCETNI UDARAC (1889), CRNI BOMBARDER (1992) og BALKANSKA PRAVILA fra 1997. Bajic har for tiden en høyere stilling ved FDU, hvor han også har et professorat. I tillegg står han bak flere TV-serier og teateroppsetninger.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}