BIFF 2010

Kvinner uten menn

2009 • 1t 35m • Frankrike / Tyskland / Østerrike

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Zanan-e bedun-e mardan - Women Without Men
Språk
Persisk/engelsk
Regi
Shirin Neshat
Manus
Shirin Neshat, Shoja Azari
Foto
Martin Gschlacht
Produsent
Susanne Marian, Martin Gschlacht, Philippe Bober
Strålende skuespill og flott fotografi i et drivende drama om kvinner og kuppet i Iran i 1953

Den verdensskjente billedkunstneren Shirin Neshats første spillefilm som regissør er uhyre visuelt forførende. Bakteppet for KVININER UTEN MENN er staskuppet i Iran sommeren 1953, da den demokratisk valgte statsministeren Muhammad Mossadegh ble styrtet og Shahen igjen fikk makten over landet. Vi møter fire kvinner som forholder seg til de politiske opptøyene på hver sin måte, og som blir knyttet til hverandre til tross for ulik sosial bakgrunn. Kuppet, som var støttet av Storbritannia og USA, ledet på sikt til den islamske revolusjonen i 1979 og fremveksen av det Iran vi kjenner i dag. Fra sitt eksil setter Neshat dagens kamp for demokrati i Iran inn i en større, historisk sammenheng med et engasjerende og visuelt betagende historisk drama.

Filmen er i likhet med det meste av Neshats kunst knyttet tett opp mot kvinners posisjon i Iran. Historien er basert på Shahrnush Parsipurs magisk realistiske roman. Neshat vant både Sølvløven og UNICEF-prisen på filmfestivalen i Venezia.

Regi

Iranske Shirin Neshat er utdannet i kunst fra Berkeley-universitetet i Califorina. Etter studiene ble hun forhindret i å dra tilbake til hjemlandet på grunn av den iranske revolusjonen. Da det ble mulig for henne å besøke Iran i 1990, førte møtet med hjemlandets politiske system til en politisering av hennes kunst. Hennes videoinstallasjoner er berømte verden over. Blant titlene finner vi RAPTURE (1999), FERVOR (2000) og GAMES OF DESIRE (2009).

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}