BIFF 2001

Lagaan: Det var en gang i India

2001 • 3t 44m • India

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Lagaan
Språk
Hindi
Regi
Ashutosh Gowariker
Manus
Ashutosh Gowariker, Kumardave & Sanjav Dayma
Produsent
Aamir Khan

Champaner, India i 1893. Landsbyboerne ser mot himmelen. Den siste monsunperioden var kort og de frykter at innhøstingen skal slå feil på grunn av tørke. Da de vil be provinsens Rajah om å slippe å betale Lagaan - skatt av innhøstningen - til britene, oppdager de at den faktisk er blitt fordoblet istedet. Kaptein Russel er den voldelige og autoritære kommandanten i området. Han utfordrer landsbyboerne til cricketkamp, en sport de ikke kjenner overhodet. Dersom de vinner, vil han ettergi skatt de neste tre årene, taper de blir den tre ganger høyere. Filmen følger de grunnleggende regler for Bollywoodfilmer - en kvinnelig hovedrolle, sang og dans, men bryter ellers med standardene. Resultatet er verken en Hinduversjon av en Hollywood-suksess eller en tåreperse. Selv om dette ikke er en sann historie, gir filmen et godt innblikk i landets historiske periode etter britenes voldelige reaksjon på opprøret i 1857. Dramaturgien, den velskrevne dialogen og produksjonens tekniske kvalitet har sørget for at denne tre timer og førtifire minutter lange filmen både er blitt årets film i India, såvel som en gjenganger på filmfestivaler i tiden som kommer.

Filmen følger de grunnleggende regler for Bollywoodfilmer - en kvinnelig hovedrolle, sang og dans, men bryter ellers med standardene. Resultatet er verken en hinduversjon av en Hollywoodsuksess eller en tåreperse. Selv om dette ikke er en sann historie, gir filmen et godt innblikk i landets historiske periode etter britenes voldelige reaksjon på opprøret i 1857.

Dramaturgien, den velskrevne dialogen og produksjonens tekniske kvalitet har sørget for at denne tre timer og førtifire minutter lange filmen ble årets film i India i fjor.

Regi

Ashutosh Gowariker er opprinnelig skuespiller og har stått foran kamera i et ti-år. LAGAAN er Ashutosh Gowarikers tredje film som regissør og også den beste av dem. Hans tidligere filmer er mordmysteriet PEHLA NASHA fra 1993 og action-thrilleren BAAZI fra 1995.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}