BIFF 2020

Last and First Men

2019 • 1t 10m • Island

1 interessert
Ingen visninger i salg for øyeblikket
Språk
engelsk
Undertekster
norsk
Regi
Jóhann Jóhannsson
Manus
Jóhann Jóhannsson, José Enrique Macián
Foto
Sturla Brandth Grøvlen
Produsent
Jóhann Jóhannsson, Thor Sigurjonsson, Sturla Brandth Grøvlen
Britisk sci-fi, islandsk musikk, jugoslavisk brutalisme og en hyperfuturistisk Tilda Swinton

LAST AND FIRST MEN er den posthume regidebuten til den kritikerroste islandske komponisten Jóhann Jóhannsson (1969–2018), som blant annet har laget musikken til Denis Villeneuves BLADE RUNNER 2049, Darren Aronofskys MOTHER! og Panos Cosmatos’ MANDY. Musikk står også sentralt når Jóhannsson bruker Olaf Stapledons klassiske science fiction-roman «Last and First Men» (1930) som utgangspunkt for et poetisk filmessay om menneskehetens utvikling, forgjengelighet og rolle i universet. Fortellerstemmen besørges av Tilda Swinton i rollen som en representant for menneskeheten slik den eksisterer to milliarder år inn i fremtiden, mens norske Sturla Brandth Grøvlen står bak de utsøkt stemningsfulle bildene av brutalistisk jugoslavisk arkitektur.

Tittelen til tross er det ingen mennesker foran kamera i LAST AND FIRST MEN. Men kombinasjonen av det nydelige sort-hvitt fotoet, den majestetiske musikken, Stapledons visjonære tekster og unikumet Swinton gjør dette til en filosofisk sci-fi-meditasjon i tradisjonen etter Stanley Kubrick og Béla Tarr.

Fredag 02. oktober blir det Spesialvisning av LAST AND FIRST MEN i Bergensmeieriet i samarbeid med Byarkitekten i Bergen. Dere ønskes velkommen av Byarkitekt Maria Molden. Bergenscellisten Sebastian Dörfler holder innledningen og fremfører en kort egenkomposisjon.

Denne filmen kan strømmes på BIFF+ fra 12. til 31. oktober 2020.

Regi

Jóhann Jóhannsson (Island) Filmografi: LAST AND FIRST MEN ble Jóhannssons eneste film.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}