BIFF 2002

Måkens latter

2001 • 1t 44m • Island

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Mávahlátur
Regi
Ágúst Gudmundsson

På begynnelsen av 50-tallet returnerer den unge enken Freya fra USA til slekten på Island. Hun flytter inn i barndomshjemmet, som allerede er overbefolket av seks kvinner. Freya benytter sine triks for å få innpass i samfunnet og klatre oppover rangstigen. Den kvinnelige del av befolkningen føler seg foruroliget av hennes skjønnhet, hennes moderne ideer og målbevisste handlinger. Fiskerlandsbyen styres av kvinnene og mennene lar seg lett lede. To brutale mord rammer lokalsamfunnet og Freyas 11-årige kusine Agga som har et skarpt øye til tanten, følger iherdig med i etterforskningen til stedets vakre lensmann.

Ágúst Gudmundsson og hans stab har på imponerende vis fremmanet tidskoloritten fra 50-tallets Island. Margrét Vilhjálmsdóttir som Freya er blitt betegnet som en råere utgave av Nicole Kidman og hun ble utvalgt som Shooting Star, det europeiske medieprogrammets satsing på unge, lovende europeiske skuespillere.

Regi

Ágúst Gudmundsson (1947) er en av veteranene i islands filmproduksjon og har bak seg seks spillefilmer fra de siste 20 årene. Han er utdannet skuespiller og har studert ved National Film School i London. Hans debutfilm LAND OG SYNIR kom i 1980. ÚTLAGINN, basert på Gisle-sagaen ble til like etter og markerte hans kommersielle gjennombrudd. Han har laget filmer som spenner over et bredt register, alt fra historiske drama til rocke-musikalen MED ALLT Á HREINU (1982). Øvrige filmer fra hans hånd er GOLDEN SANDS (1984) og THE DANCE (1988) som vant regiprisen på Moskva-festivalen.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}