BIFF 2008

Making Of

2006 • 2t • Tunisia / Marokko

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Making of, le dernier film
Regi
Nouri Bouzid
Om terrorisme sett gjennom en arabisk filmskapers øyne. Om fundamentalisme, ideologi og væpnet kamp

Den unge danseren og skuespilleren Lofti spiller en Bahta, som gjennom en serie uheldige hendelser ender opp i selskap med fundamentalister som prøver å gjøre ham til selvmordsbomber. At temaet er brennbart, illustreres ikke minst ved at skuespilleren Lofti iblant går ut av rollen som Bahta og krangler om manuset fordi han føler seg misbrukt av regissøren.

Historien tar til i 2003 da amerikanerne invaderer Irak og alle i filmen føler seg tråkket på og ydmyket. Filmskaperen prøver å finne frem til hva som er galt med kabalen – siden den ikke synes å gå opp, slik heller ikke filmen synes å gjøre i den pågående prosessen.

Mens han arbeidet med forberedelsene leste Nouri Bouzid Bin Ladens taler og fant at han var ute etter unge menn som følte seg i en desperat situasjon eller i fare. "Vi må rekruttere dem før de får forhold og gifter seg," sa Bin Laden. Filmskaperen ser Bin Ladens poeng: "Vi fostrer disse selvmordsbomberne, islamistene behøver bare å plukke dem fra trærne." Og han legger til: "Vår kamp mot terror handler ikke om å hindre terrorhandlinger - vi må forhindre at det dannes grobunn for at mennesker blir terrorister i utgangspunktet."

Regi

Nouri Bouzid (f. Sfax, 1945) studerte film ved INSAS i Brussel fra 1968 til 1972. Han satt i fengsel fra 1973 til -79 og ble torturert for sine radikale meninger. Han jobbet siden på en rekke filmer, blant annet HALFAOUINE – BAK SLØRET som ble vist på norske kinoer. Hans debutfilm, MAN OF ASHES (1986) vant et rekke priser og siden fulgte blant annet BEZNESS (1992), om mannlige prostituerte i Sousse.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}