BIFF 2006

MARTYRGATEN I HEBRON

2006 • 1t 30m • Canada

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Martyr Street
Regi
Shelley Saywell
Solid balansert dokumentar om palestinske og jødiske barns oppvekst i Hebrons mest voldelige gate

Jødiske bosettere i Hebron har tatt over graven til jøders og muslimers stamfar Abraham og bor omringet av mange hundre tusen palestinere. Den ulovlige bosettingen krever at det er flere soldater der enn sivile, noe som legger omfattende hindringer for palestinernes dagligliv. Denne balanserte dokumentaren viser livet i Hebrons mest voldelige gate fra palestinske og jødiske barns perspektiv. Vi følger to unge jenter som bor på hver sin side av gaten, men aldri har snakket sammen. Når intifadaen bryter ut, gjøres gaten om til en krigssone, og de palestinske barna kan ikke gå på skolen. Et par år senere ligger stedet nærmest øde, og rensket for palestinere.

Tidligere israelske soldater og foreldre av døde israelske soldater slipper også til i filmen. Mange israelere kritiserer nybyggerne for at de tvinger fram unødvendige uroligheter. De jødiske familiene i den fryktede Martyr Street kritiserer på sin side utbruddet av intifadaen og hevder sin rett til forfedrenes land. Filmen gir mye innsikt i hvordan nybyggere og palestinere tenker.

Regi

Shelley Saywell er en erfaren og modig kanadisk dokumentarfilmskaper som fokuserer mye på menneskerettigheter og som har laget filmer på mange utsatte steder. Hun vant en Emmy for CRIMES OF HONOUR (1998) om æresdrap, og hun fortalte forrige århundres krigshistorie fra barnas perspektiv med A CHILD'S CENTURY OF WAR (2001). Hun filmet i Irak rett før og rett etter USAs invasjon for filmen GENERATION X-SADDAM (2003).

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}