BIFF 2006

MY BEAUTIFUL LAUNDRETTE

1985 • 1t 38m • Storbritannia

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
My Beautiful Laundrette
Regi
Stephen Frears
To menn av ulik opprinnelse finner kjærlighet og økonomisk suksess i Thatchers Storbritannia

Den desillusjonerte og gin-drikkende faren til Omar vil at hans oppvakte sønn skal begynne å studere. Men først ønsker han at Omar skal få seg en jobb. Omars geskjeftige onkel Nasser, en velstående forretningsmann grunnet diverse lyssky affærer, gir ham ansvaret for et myntvaskeri. Omar ansetter barndomskameraten og eks-nasjonalisten Johnny. På myntvaskeriet, som til forveksling ligner et glorete Hollywood-palass, får pakistanske Omar og engelske Johnny tid til å utvikle sitt kjærlighetsforhold.

Som vanlig gjør Stephen Frears veldreide filmer av gode manus, men MY BEAUTIFUL LAUNDRETTE suksess må kanskje først og fremst tilskrives manusforfatter Hanif Kureishi. Det har blitt en intens film fra et England i oppløsning. Temaer som homofil kjærlighet mellom to raser og problemene de mørkhudede har i sin søken etter identitet, er både innsiktsfullt og humoristisk fremstilt. Historiens styrke er at den stiller vanskelige spørsmål på en provoserende og på samme tid underholdende måte. Det gis ingen klare svar: Den belyser kulturelle, etniske og sosiale ulikheter i Thatchers England, hvor troen på det private næringsliv er stor og lykke kun kan måles i penger.

Regi

BIFF retter et spesielt fokus på filmskaperen Stephen Frears i år, både med åpningsfilmen THE QUEEN og en egen retrospektiv-serie på Cinemateket USF under festivalen. Det betyr at du kan stifte bekjentskap med en rekke av hans tidligere filmer i løpet av festivalperioden. Frears ble født i Leicester i 1941 og fikk sitt internasjonale gjennombrudd med MY BEAUTIFUL LAUNDRETTE i 1985. Du kan lese mer om ham i en egen artikkel.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}