BIFF 2012

Nasjonens Skygge

2012 • 1t 30m • Norge

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Nasjonens skygge
Regi
Pål Sommer-Erichson
Mannen som trakk i trådene.

Jens Christian Hauge står som en av de viktigste personene i det sosialdemokratiske prosjektet i etterkrigstidens Norge. Men svært lite av hans aktivitet foregikk i offentligheten -  heller bak lukkede dører. Hauge startet sine hemmeligholdte aktiviteter under krigen som lederen av Milorg, og ble raskt vervet til Arbeiderpartiet av Gerhardsen og hans menn etter okkupasjonen, ene og alene på grunn av sin status som motstandsmann.

Selv om Hauge bare virket tilsammen i åtte år som statsråd i forsvars- og justis-departementet, skulle han utøve mye makt utenfor politikken. Han ervervet seg mange styreverv hos norske våpenleverandører, og hadde ingen skrupler med å selge tungtvann til nasjoner som hadde hensikter med å skaffe seg atomvåpen. Senere, som Statoils første styreleder, skulle han sikre Norge kontroll over naturressurser som gav grunnlaget til den rikdom landet har i dag. Kort sagt, Jens Christian Hauge er en av de viktigste enkeltpersoner i byggingen av det velferds-Norge vi kjenner i dag, men ikke alle hans metoder tålte dagens lys.

Regi

PÅL SOMMER-ERICHSON, født 1964 i Oslo, er en norsk regissør og filmprodusent. Han er utdannet filmregissør fra School of Visual Arts i New York, samt som flerkameraprodusent i NRK. Han har regissert en rekke enkeltdokumentarer, TV-serier, musikkvideoer og reklamefilmer, både i nasjonalt og internasjonalt øyemed. Han har også vunnet flere Gullruter, blant annet for programserien Livet på Vent (2011)

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}