BIFF 2010

Nicolae Ceausescus selvbiografi

2010 • 3t • Romania

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Autobiografia lui Nicolae Ceausescu
Regi
Andrei Ujica
En diktator avslører seg selv

Man man si mye rart om Nicolae Ceausescu, men han var ikke noe ordinært sovjetkommunistisk statsoverhode. I motsetning til alle andre østeuropeiske ledere hadde han – i alle fall i sitt første tiår som Romanias president – et godt forhold til Vesten, og han gikk heller ikke av veien for å åpenlyst trosse Moskvas befalinger. Innad i Romania var han gjenstand for en ekstrem persondyrkelse, samtidig som han tuktet sine undersåtter med jernhånd, ikke minst ved hjelp av det hemmelige politiet Securitate.

NICOLAE CEAUSESCUS SELVBIOGRAFI bruker arkivfilm fra en rekke tidligere utilgjengelige kilder til å lappe sammen et portrett av denne en gang så overeksponerte, men samtidig også mystiske skikkelsen. Regissør Andrei Ujica tegner et bilde av Ceasescu som ligger et sted mellom en hodeløs politisk leder og en kunstner som bruker staten som medium for å uttrykke en gjennomgripende estetisk sensibilitet. Resultatet er en bauta av en dokumentarfilm som stiller den myteomspunne Ceausescu i et nytt lys.

Regi

Andrei Ujica er en rumensk manusforfatter og regissør. Han flyttet til Tyskland i 1981, og debuterte som filmskaper med VIDEOGRAMS OF A REVOLUTION i 1992, et mesterverk om forholdet mellom politisk makt og media i Europa på slutten av den kalde krigen. Ujicas andre film, OUT OF THE PRESENT, forteller historien om kosmonauten Sergei Krikalev, som befant seg i romstasjonen Mir mens Sovjetunionen ble oppløst. Denne dokumentaren fra 1995 har oppnådd kultstatus. Den sovjetiske kommunismens siste periode er også tema i hans nyeste film NICOLAE CEAUSESCUS SELVBIOGRAFI. Siden 2001 har Ujica jobbet som professor i film og litteratur ved Karlsruhe University of Arts and Design.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}