BIFF 2010

Om guder og mennesker

2010 • 2t 03m • Frankrike

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Des Hommes et des Dieux
Regi
Xavier Beauvois
Noen ganger stiller du spørsmål selv om du har gud på din side

Blant filmene som fikk mest oppmerksomhet i Cannes i år finner vi franske OM GUDER OG MENNESKER. Handlingen utspiller seg i et klostersamfunn i Algerie og er basert på en sann hendelse hvor syv munker fra Trappistordenen mistet livet i 1996. Filmen viser hvordan munkene må ta vanskelige valg idet de innser at deres tilstedeværelse er et provoserende i det rådende religionspolitiske klimaet. Omstendighetene rundt drapene er fortsatt uklare den dag i dag, det eneste vi vet er at de syv munkene ble halshugget. Regissør Xavier Beauvois har klokt nok valgt å ikke dvele for mye ved hverken sannheten eller skyldsspørsmålet. Snarere fokuserer han på intrigene, uroen og den trykkende stemningen i tiden som leder opp til de grusomme hendelsene.

Munkene bruker mye av tiden på å diskutere hva de skal gjøre. Skal de følge sin gudspålagte misjon og bli værende, eller skal de føye seg etter den muslimske befolkningen som vil ha dem vekk? Skal de lytte til Gud eller menneskene?

Regi

Selvlærte Xavier Beauvois er en fransk skuespiller, filmregissør og manusforfatter. Han spilte selv hovedrollen i sin regidebut NORD i 1991, som i stor grad var selvbiografisk. Han vant juryprisen i Cannes i 1995 med N'OUBLIE PAS QUE TU VAS MOURIR. Fra starten har han vært en gjenganger på César-utdelingen og ved internasjonale festivaler. OM GUD OG MENNESKER vant juryens hovedpris i Cannes i år.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}