BIFF 2007

Opprør: Litvinenko-saken

2007 • 1t 45m • Russland

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Bunt. Delo Litvinenko
Regi
Andrei Nekrasov
Den russiske regissøren Andrej Nekrasov har fulgt avdøde Alexander Litvinenko gjennom flere år

Den russiske avhopperen Alexander Litvinenko kan neppe kalles en konspirasjonsmaker etter at man har sett denne filmen. Ei heller kan han betraktes som en samfunnsfiende eller antipatriot. Det er vel heller tale om at mannen ble et offer for en korrupsjonskultur han etterhvert ikke kunne takle. Denne uredde dokumentaren som må være et betydelig slag i ansiktet på Vladimir Putin, er et minnedokument over en regimekritiker.

Filmskaperen Andrej Nekrasvo hadde fulgt Litvinenko i en årrekke da han ble offer for forgiftning og døde. Vi får med andre ord et særdeles godt portrett av mannen i en film som går i dybden. Vi får også servert intervjuer med folk på innsiden av de hemmelige tjenestene og vi får et godt inntrykk av tidens politiske tilstand i Russland. Her brettes ut de hemmelige tjenesters repertoar av statsterrorisme, pengevasking, drap og munnkurvspolitikk overfor mediene.

Nekrasovs film er en sterk anklage av det russiske regime og i særedeleshet Vladimir Putin.

Regi

Andrej Nekrasov (Leningrad, 1958) begynte sin filmkarriere med å være tolk for Andrej Tarkovskij på hans svenske film OFFRET i 1986. Han flyttet så til Storbritannia hvor han lagde TV-filmer. I 1997 lagde han filmen LOVE IS AS STRONG AS DEATH. Siden fulgte LUBOV AND OTHER NIGHTMARES (00), CHILDREN'S STORY: CHECHNYA (00), DISBELIEF (04) og TV-filmen MY FRIEND SASHA: A VERY RUSSIAN MURDER (07).

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}