2012 • 1t 43m • Sverige

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Palme
Regi
Kristina Lindström & Maud Nycander
Mannen bak mordgåten.

Olof Palme var overklassegutten som i kraft av sin rolle som politiker og statsminister hadde en helt sentral rolle i dannelsen av det moderne, erkeegalitære svenske samfunnet. Han var en karismatisk og polariserende figur som var hatet nesten like mye som han var elsket, og spilte en offensiv og ofte kontroversiell rolle på den internasjonale politiske arenaen slik ingen skandinavisk politiker har gjort etter ham.

På tross av dette er han for mange i dag lite annet enn et navn. Palmemordet har vært en svensk verkebyll i over et kvart århundre, og de dramatiske og mystiske omstendighetene rundt hans død dominerer i stor grad ettertidens bilde av Olof Palme. Hadde han dødd av naturlige årsaker, hadde vi i langt større grad husket ham som en visjonær, uredd og kontroversiell politiker som satte sitt preg på den internasjonale så vel som den nasjonale politikken. Dokumentarfilmen PALME er et både intimt og inspirerende portrett av mannen og politikeren som lenge har vært henvist til en plass i skyggen av 1900-tallets nest største politiske mordgåte.

Regi

KRISTINA LINDSTRÖM er en svensk forfatter og journalist. Hun har vært produsent på samfunnskanalen i Sveriges radio og Sveriges televisjon, samt sjef for kulturredaksjonen på SVT. PALME (2012) er hennes debut som dokumentarregissør.

MAUD NYCANDER er en svensk, Stockholmbasert fotograf, regissør og produsent. Hun begynte sin karriere som stillfotograf, og hadde flere utstillinger i tillegg til at hun gav ut fotobøker. NYCANDER startet først å arbeide med film og fjernsyn på midten av nittitallet, og tok et masterfag innen dokumentarfilm samt et årsstudium i dokumentarklipp ved Dramatiska Institutet i Stockholm. Tidligere har hun regissert dokumentarene NUNNAN (2007) og FOTOGRAFEN FRÅN RIGA (2009), og nå PALME(2012).

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}