BIFF 2005

Paradis nå

2005 • 1t 32m • Palestina

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Paradise now
Språk
Arabisk
Regi
Hany Abu-Assad
Manus
Hany Abu-Assad, Bero Beyer, Pierre Hodgson
Foto
Antoine Héberlé
Produsent
Bero Beyer
Selvmordsbombere er også mennesker

De unge palestinerne Khaled og Said er blitt rekruttert til å utføre selvmordsangrep i Tel Aviv. Etter en siste kveld med familiene, uten å kunne ta farvel, blir de kjørt til grensen med bomber festet til kroppen. Operasjonen går imidlertid ikke som planlagt, og vennene mister hverandre av syne. Hver for seg må de se skjebnen og sin egen overbevisning i øynene.

PARADISE NÅ gir en sterk innsikt i et vanskelig tema. Filmen er tatt opp i Nablus på Vestbredden under krigslignende forhold: skyting mellom rivaliserende palestinske grupper; israelske rakettangrep. Den viser hverdagslivet til et folk som lever i desperasjon. Filmen utforsker legitime grunner til å kjempe mot okkupasjonen, men den gir både pro- og kontra-argumentene like stor vekt. PARADISE NÅ bifaller ikke drap, og den gjør ikke sine to hovedkarakterer til helter. Men den har en nerve og et drama som gjør det umulig å bli uberørt av den.

PARADISE NÅ deltok i hovedkonkurransen under årets Berlin-festival. Her vant den både publikumsprisen og Amnesty Internationals filmpris.

Regi

Hany Abu-Assad er født i Nasaret i 1961. Han har tidligere laget flere filmer, blant annet dokumentarfilmene NAZARETH 2000 (2000) og FORD TRANSIT (2002), og spillefilmene THE 14TH CHICK (1998) og RANA’S WEDDING (2002). Når det gjelder tilknytningen til Israel/Palestina, sier Abu-Assad dette: ”Jeg er ikke en israelsk araber, uttrykket passer ikke. Jeg er palestinsk. Jeg har et israelsk pass, men jeg blir ikke israelsk av den grunn. Så lenge Israel er en jødisk stat kan jeg ikke være israelsk, siden jeg ikke er en jøde. Jeg er ikke imot at det er jøder i Palestina. Kulturen deres tilhører Midtøsten. Men jeg kan ikke være enig med en stat som gjør de opprinnelige innbyggerne til utlendinger i eget land."

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}