BIFF 2005

Permafrost

2005 • 2t 10m • Finland

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Paha maa
Regi
Aku Louhimies
Om menneskelig svakhet og uforskyldt elendighet

PERMAFROST er inspirert av den samme Leo Tolstoj-novellen som Robert Bressons klassiker L'ARGENT bygger på. Filmen utforsker den grunnleggende ideen om at et enkelt menneskes feilgrep kan overføres fra person til person som en stafett. Stafettpinnen i denne sammenhengen er en falsk pengeseddel.

I PERMAFROST starter misèren med at en eldre litteraturprofessor får sparken. Han drikker seg full og tar det ut på sønnen sin, som i sin tur bringer ulykken med seg ut i Helsingfors' gater. Dermed starter en rå rundtur i den iskalde finske hovedstaden, hvor sju menneskers skjebner veves sammen til et forfrosset samtidsportrett av en verden i moralsk forfall. PERMAFROST kombinerer humor, tungsinn, alvor og alkoholisme må en måte bare finnene klarer. Filmens skarpe blikk på delvis selvforskyldte sosiale problemer og den nøkterne framstillingen av disse, minner om Ulrich Seidls HUNDEDAGER.

PERMAFROST ble premiert med både hovedprisen, kritikerprisen og prisen for beste fotografi under den nordiske konkurransen på Göteborg Film Festival tidligere i år.

Regi

Aku Louhimies (f. 1968) er et av de heteste regissørnavnene i Finland om dagen. Han opparbeidet seg kunnskap og erfaring gjennom å arbeide med flere finske tv-serier på nittitallet. Hans spillefilmdebut kom i 2000 med LEVOTTOMAT (engelsk tittel: Restless), og hans andre spillefilm KULLTAMOLLA (Lovers & Leavers) kom i 2002. Begge filmene var store kassasuksesser i hjemlandet. Etter dette regisserte Louhimies tv-serien Irtiottoja (Fragmenter), som vant en rekke priser. I 2004 ble han kåret til “Beste regissør” av finske filmregissørers forening.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}