2010 • 1t 39m • Danmark

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
R
Regi
Tobias Lindholm
Intenst og ubehagelig realistisk fengselsdrama fra Danmark

En brutal knivstikkingsepisode sikrer unge Rune en enecelle i Danmarks tøffeste fengsel. Her møter han en verden hvor brutal vold, skiftende lojalitet og en nådeløs indre justis danner rammene for den ellers så grå og rutinepregede hverdagen. Som ny i fengselet befinner Rune seg i en spesielt utsatt posisjon, og det faktum at mannen han stakk ned har venner på innsiden gjør ikke saken bedre. Men samtidig som han vinner en plass i en av fengselets mest fryktede gjenger, gjør han også en uventet oppdagelse. Ved en tilfeldighet oppdager han en måte å frakte narkotika mellom fengselets to adskilte avdelinger, og sammen med sin nye kompis Rashid stiger han raskt i gradene på grunn av sine logistiske evner. Rashid er muslim og sorterer derfor inn under en annen, konkurrerende gjeng, og de to blir raskt et uromoment i fengselets inngrodde hierarki.

R er en film som er like nådeløs og ubehagelig som den virkeligheten den skildrer. Vi advarer mot sterke scener, men vi advarer også mot å gå glipp av en av de siste årenes suverent beste danske filmer.

Regi

TOBIAS LINDHOLM er en dansk regissør og manusforfatter. I samarbeid med regissør Thomas Vinterberg skrev han manuset til det prisvinnende dramaet SUBMARINO (2010). Han har også skrevet flere episoder av seriene SOMMER (2008) og BORGEN (2010). Lindholms regidebut var R i 2010, et drama som vant hele elleve priser, der to av dem var for beste film og en for beste regissør. Lindholm har ellers vunnet og blitt nominert til priser for SUBMARINO. I år er han aktuell med to filmer; KAPRINGEN som regissør og JAGTEN som manusforfatter. Neste år kommer I LOSSENS TIME, hvor Lindholm sammen med flere har skrevet manuset basert på Per Olov Enquists teaterstykke.

Michael Noer er en dansk filmregissør som debuterte med dokumentarfilmen VESTERBRO i 2007. Året etter fulgte roadmovien DE VILDE HJERTER, før han i 2010 slo seg sammen med Tobias Lindholm for å skrive og regissere R.

 

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}