BIFF 2010

Raneren

2009 • 1t 30m • Tyskland / Østerrike

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Der Räuber
Regi
Benjamin Heisenberg
Den sanne historien om maratonløperen som ble bankraner

RANEREN er et kriminaldrama basert på den sanne historien om maratonløperen Johann Rettenberger som levde et dobbeltliv som bankraner. Rettenberger fremstår verken som en spesielt sympatisk eller usympatisk karakter, snarere fremstilles han som en mann hvis mentale prosesser er fullstendig synkronisert med hans handlinger. Blottet for sentimentalitet og bortkastet tenkearbeid gjør Rettenberger de tingene han må – løpe og rane banker – og fint lite annet. Det er først når Erika, en gammel bekjent, dukker opp at han mister likevekten og ting for alvor begynner å gå galt. Og når først uhellet er ute, møter Rettenberger problemene på den eneste måten han kan: Han løper.

Med sin kjølige, dvelende distanse og sitt unike talent for å skape en urovekkende, nervøs stemning, har den fremtidige mesterregissøren Benjamin Heisenberg laget en film som makter å fylle sitt publikum med den samme eksistensielle rastløsheten som preger hovedpersonen. Resultatet er en filmopplevelse hvor man aldri slapper av, og hvor man hele veien føler den uunngåelige undergangen på kroppen.

Regi

Benjamin Heisenberg har med sine to spillefilmer SLEEPER (2005) og RANEREN gjort seg bemerket som en mann det i fremtiden er grunn til å forvente virkelig store ting av. Allerede i debutfilmen utviste han en høyst særegen sans for stil og stemning, og med RANEREN følger han opp det gode sporet. Benjamin Heisenberg Heisenberg er definitivt en regissør man bør holde øye med.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}