BIFF 2010

Restrepo

2010 • 1t 34m • Norge

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Restrepo
Regi
Sebastian Junger & Tim Hetherington
Den amerikanske ARMADILLO

Korangaldalen i Afghanistan er voldsomt vakker; stupbratte fjellsider, uberørt natur og få spor av sivilisasjon. Den er også en åre for Taliban, som strømmer gjennom dalen fra Pakistan i sør og nordover mot taktisk viktige områder i Afghanistan. Strategisk har det vært viktig for koalisjonsstyrkene å ha kontroll over denne dalen, men de loddrette fjellmassivene og manglende lokalkunnskap har gjort jobben vanskelig. Den amerikanske basen har ligget slik til at den daglig er blitt beskutt og troppene har omdøpt Korangal til ”dødens dal”. I 2007 dro Sebastian Junger og Tim Hetherington for å dokumentere de amerikanske troppene i Korangaldalen. De følger soldatene tett og vi får et akutt innblikk i psyken til de amerikanske troppene mens de kjemper mot en fiende som synes å gå i ett med landskapet rundt dem. RESTREPO er den amerikanske ARMADILLO, men tatt i betraktning dens tvetydige skildring av de vestlige soldatenes kamp mot en usynlig fiende, er både APOKALYPSE NÅ (1979) og Joseph Conrads roman "Heart of Darkness" også relevante referanser.

Regi

Sebastian Junger lot seg embedde hos de amerikanske troppene i Korangaldalen, sammen med Tim Hetherington. De to skrev for Vanity Fair, men har lang fartstid som journalister i kriserammede områder. Junger fikk sitt gjennombrudd med boken "The Perfect Storm" og har siden skrevet flere bøker om ulike temaer. Han har også tidligere rapportert fra Afghanistan, der spesielt intervjuet med Ahmed Shah Massoud regnes som et høydepunkt. RESTREPO er Jungers debutfilmen som regissør.

Tim Hetherington har virket som fotograf siden 1997, hovedsakelig i vestafrikanske konfliktområder. Han har også publisert en bok om arbeidet sitt i Liberia. Hetherington vant i 2007 World Press Photo-prisen for et av sine bilder fra Korangaldalen. RESTREPO er Hetheringtons første film som regissør.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}