BIFF 2008

Shadow of the Holy Book

2007 • 1t 30m • Finland

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Pyhän kirjan varjo
Regi
Arto Halonen
Bak spredningen av den lille hellige boken "Ruhnama" skjuler det seg stor grådighet

Turkmenistan er beryktet for personkulten som landets mangeårige president Saparmurat Nijazov – bedre kjent som Turkmenbasji ("lederen for alle turkmenere") – bygget opp rundt seg selv. Nijazovs ansikt pryder det meste i Turkmenistan, fra sedler til vodkaflasker og offentlige bygninger; bøkene han har skrevet er pensum i skolen; alle klokker som blir laget må bære hans portrett og alle institusjoner som ikke kan oppkalles etter ham, oppkalles etter hans mor. I 1999 ble han utnevnt til president på livstid, i 2006 døde han, og ble etterfulgt av en tidligere minister som ryktes å være hans sønn født utenfor ekteskapet. De diktaturlignende tilstandene i Turkmenistan har kunnet vedvare mye takket være landets betydelige eksport av olje og gass. Et av kravene til utenlandske selskaper som ønsker å etablere seg i landet, er at de oversetter og distribuerer Nijazovs hellige bok "Ruhnama".

SHADOW OF THE HOLY BOOK går den kapitalistisk motiverte spredningen av dette absurde propagandaverket nærmere etter i sømmene. Med Michael Moore-aktige metoder forsøker regissør Arto Halonen å avdekke de multinasjonale selskapenes strukturelle kamp mot menneskerettigheter i landet.

Regi

Arto Halonen (f. 1964) er en finsk filmskaper hvis filmografi innbefatter dokumentarer som THE STARS' CARAVAN (2000), CONQUISTADORS OF CUBA (2005) og PAVLOV'S DOGS (2006). Blant de mange prisene han har blitt tildelt, kan vi nevne EUs humanitærpris i 1998. Halonen er også grunnleggeren av, og den første festivalsjefen for, DocPoint – Helsinki Documentary Film Festival.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}