Den kjente amerikanske filmkritikeren Roger Ebert hevder at F.W. M..." /> Den kjente amerikanske filmkritikeren Roger Ebert hevder at F.W. M..."/> Den kjente amerikanske filmkritikeren Roger Ebert hevder at F.W. M...">
BIFF 2000

Shadow of the Vampire

2000 • 1t 33m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Shadow of the Vampire
Språk
Engelsk
Regi
Elias Merhigh
Manus
Steven Katz
Foto
Lou Bogue
Produsent
Nicolas Cage, Jeff Levine
Er den tyske Nosferatu fra 1922 den beste vampyrfilmen som er laget? Mange mener det, og nå kommer den Oscar- nominerte filmen om innspillingen, en isnende uhyggelig men også svart humoristisk reise inn i en vampyrs sjel og drifter.Den kjente amerikanske filmkritikeren Roger Ebert hevder at F.W. Murnaus klassiker Nosferatu er en film som simpelthen tror på vampyrer. Max Schreck, skuespilleren som spilte vampyren, var så overbevisende i sin rolle at man kun ser ham som det mytiske vesenet, ikke som en skuespiller.

Shadow Of The Vampire serverer forklaringen. Eller rettere sagt spekulerer i en mulig forklaring. Og den er enkel; Den mystiske Max Schreck var virkelig en vampyr. Iallfall er det dette manusforfatter Steven Katz og regissør E. Elias Merhige forteller oss. Det er en film både om innspillingen og regissørens visjon, hvilke ekstreme offer F.W. Murnau var villig til å gjøre.

Filmen stiller spørsmålet om hvor langt filmverdenens mest glødende visjonære kunstner var villig til å gå for å lage den mest skremmende og den mest realistiske filmen noensinne. John Malkovich spiller Murnau, den tyske kunstneren som er så oppslukt av sitt prosjekt at ikke engang døden stanser ham. Willem Dafoe har fått rollen som "skuespilleren" Max Schreck i rollen som vampyren, greven Orlock.

Lite er kjent om virkelighetens Max Schreck annet enn at han en gang ble omtalt som "en skuespiller uten særpreg". Nå presenteres han imidlertid som den helt store "method actor", en skuespiller som i dette tilfellet alltid stiller som sin rollefigur og som nekter å jobbe på dagtid, og ikke under noen omstendighet i dagslys. Og Schreck er vampyr, han er ekte vare, som er lovet nakken til filmens kvinnelige stjerne om han leverer en overbevisende rolletolkning.

Murnau tyr altså til ekstremer for å skape sitt mesterverk, oppslukt av å lage en autentisk og realistisk vampyrfilm. Han må for enhver pris holde sin hovedrolleinnehaver i tøyle, og spørsmålet er: Vil regissøren være i stand til å lage filmen ferdig før skuespillerne og teamet alle ender som vampyrens ofre?

F.W. Murnau lagde 22 filmer i løpet av sitt korte liv. Han er mest kjent for tre filmer som anses som hans mesterverk: Nosferatu (1922), Der Letzte Mann (1924) og Sunrise (1927). I sistnevnte vant Janet Gaynor en Oscar for rollen som en ung landsbyfrue hvis ekteskap havarerer etter et besøk i storbyen. Hans siste film var dokumentarfilmen Tabu (1931) som han lagde sammen med Robert Flaherty. Murnau døde i en bilulykke før filmen hadde premiere, 42 år gammel.

JOHN MALKOVICH spiller den tyske regissøren F.W. Murnau. Malkovich har spilt i anslagsvis 40 filmer. Blant de mest kjente kan vi nevne Farlige forbindelser, In The Line Of Fire, Dødsmarkene, Om mus og menn og selvsagt Being
John Malkovich.

WILLEM DAFOE spiller den mystiske Max Schreck. Hans merittliste er betydelig, med roller i filmer som Platoon, Wild At Heart, Jesu siste fristelse, Tom & Viv, Den engelske pasienten, Født 4. juli og Mississippi i flammer. Dafoe dukker opp sommeren 2002 som Norman Osborn/Green Goblin i Sam Raimis filmatisering av tegneserien Spider-Man.

UDO KIER har rollen som produsenten Albin Grau. Kier er et stort internasjonalt filmnavn, som har jobbet med noen av våre viktigste filmskapere. Vi nevner Lars Von Trier (Riget, Breaking The Waves, Europa, Medea, Epidemic, Dancer In The Dark), R.W. Fassbinder (Lola, Lili Marleen, Berlin Alexanderplatz), Paul Morrissey (Flesh For Frankenstein, Blood For Dracula) og Gus Van Sant (Even Cowgirls Get The Blues, My Own Private Idaho). Dette er bare toppen av isfjellet. Kier har spilt i mer enn 100 filmer, i alt fra Ace Ventura til filmatiseringer av Marquis De Sade.

CARY ELWES spiller fotografen Fritz Wagner. Elwes har spilt i blant annet Prinsessebruden, Glory, Hot Shots!, Bram Stoker's Dracula, Robin Hood: Men In Tights, Twister, Kiss The Girls og Cradle Will Rock.

CATHERINE McCORMACK spiller Greta, Nosferatus kvinnelige stjerne og gjenstand for Max Schrecks begjær (og sult). McCormack har vært å se i filmer som Bravehart, Dancing At Lughnasa, This Year's Love og den kommende John Le Carre-filamtiseringen Skredderen i Panama.

Regissør E. ELIAS MERHIGE har kun laget en spillefilm forut for Shadow Of The Vampire, Begotten i 1991. Før den tid laget han en serie kortfilmer, og i de senere årene har han primært laget musikkvideoer. Mest kjent er Marilyn Manson-videoen "Anti-Christ Superstar".

STEVEN KATZ er manusforfatteren bak Shadow Of The Vampire. Dette er det første manuset han har skrevet som er blitt spillefilm, men det betyr ikke at han er fersk i faget. Han skrev et tidlig utkast til En vampyrs bekjennelser, og tre av manusene hans er blitt TV-filmer, Since I Don't Have You (etter en historie av forfatteren James Ellroy, regissert av Jonathan
Kaplan), Tomorrow I Die (etter en historie av Mickey Spillane, regissert av John Dahl) og Can We Do This, regissert av Tom Hanks og første episode av hans serie From The Earth To The Moon.

Regi

Elias Merhigh
Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}