BIFF 2006

Smaken av hund

2005 • 1t 05m • Norge

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Smaken av hund
Regi
Are Syvertsen & Jon Martin Førland
Filmen som gir deg skikkelig dårlig smak i munnen

Med et fengende filmspråk som er lengre bortenfor Vær varsom-plakaten enn Michael Moore, avsløres hulheten i propagandaen vi fores med om hvor fremragende norsk mat er. Må vi ha det? Bare må vi ha det?

Godt norsk-konseptet og fyrtårnene i norsk matbransje får gjennomgå så det svir her. Bilder av dronning Sonja i idylliske Hardanger klippes sammen med bilder av at de brenner regnskog for å mate norske griser. Filmskaperne bruker avslørende materiale der intervjuobjektene er uvitende om at de blir filmet. Filmen har blitt kritisert for å være tendensiøs og argumenterende, men de skitne triksene forandrer ikke at innholdet er sterk kost. SMAKEN AV HUND gir bildet av norsk mat som kortreist, sunn og miljøvennlig et kraftig skudd for baugen. Det er en avgrunn mellom hvordan norsk mat markedsføres og hvordan den faktisk produseres. Filmen er veldig viktig, og samtidig veldig underholdende.

TV2 har tidligere blitt kritisert for ikke å ville vise filmen. TV2 begrunnet sin avvisning med at intervjuobjektene i filmen følte seg krenket, lurt og forledet av filmskaperne. NRK ville heller ikke vise den. Ved hjelp av midler fra Norsk filmfond har dokumentaren nå blitt omarbeidet til en kinodokumentar.

Regi

Are Syvertsen, utdannet klipper, har jobbet på mange større norske spillefilmer, som VILLMARK (2003), PELLE POLITIBIL (2002) og SALIGE ER DE SOM TØRSTER (1997). Han har også lang erfaring fra TV-serier.

Jon Martin Førland er medieviter fra Universitetet i Bergen og har tidligere vært direktør for Imedia Norge.

Sammen har de to tidligere laget dokumentaren LIVET ER ET ANNET STED (2002) om et folk langt inne i jungelen i Amazonas som har oppdaget en drikk for å oppnå kontakt med det guddommelige.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}