BIFF 2005

Sometimes in April

2005 • 2t 20m • Frankrike / USA / Rwanda

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Sometimes in April
Regi
Raoul Peck
Sterk skildring av borgerkrigen i Rwanda i 1994 og rettsoppgjøret ti år senere

Regissør Raoul Peck har utmerket seg med flere filmer som tar for seg det anspente forholdet mellom Afrika og Vesten etter kolonitiden. I SOMETIMES IN APRIL viser han den sjokkerende handlingslammelsen som rammet vestlige styresmakter da en eksplosiv borgerkrig brøt ut i den strategisk ubetydelige staten Kongo i Sentral-Afrika. Mer enn 800 000 mennesker ble drept i løpet av mindre enn 100 dager. Filmen veksler mellom to ulike tidspunkt: de kaotiske dagene i april 1994 like før opprøret brøt ut, og krigsretten som ble avholdt i 2004.

Vi følger to brødre av hutu-folkegruppen, som sto for folkemordet: den moderate soldaten Augustin, som ikke innser tragediens omfang før det er for sent, og dj-en Honoré, som bidrar til å piske opp rasehatet gjennom radioshowet sitt. Ti år senere forsøker de to å finne tilbake til hverandre, den ene på besøk under rettssaken, den andre på tiltalebenken for delaktighet. SOMETIMES IN APRIL er en viktig og rystende film, som demonstrerer de grusomme menneskelige konsekvensene av politiske feilprioriteringer.

Regi

Raoul Peck ble født på Haiti i 1953, og vokste opp i Zaire og Frankrike. Peck tok størstedelen av sin utdannelse i Tyskland, hvor han begynte med økonomi ved universitetet i Berlin, men gikk over til filmstudier. Han ble uteksaminert fra film og tv-skolen i Berlin i 1988. Peck har jobbet en del med kortere, eksperimentell film, sosiopolitiske dokumentarer, og spillefilmer, ofte basert på faktiske hendelser. I en kort periode på 1990-tallet var Peck Haitis kulturminister. Hans øvrige filmer inkluderer L'HOMME SUR LES QUAIS (1993), og den prisbelønte LUMUMBA (2000).

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}