BIFF 2008

Standard Operating Procedure

2008 • 1t 58m • USA

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Standard Operating Procedure
Regi
Errol Morris
Et rystende blikk bak murene på det beryktede Abu Ghraib-fengselet

et amerikanske Abu Ghraib-fengselet i Irak ble verdenskjent nærmest over natten etter at fotografier av fengselsvokternes perverse "lek" med fangene ble spredd via førstesideoppslag og nyhetssendinger over hele verden. I STANDARD OPERATING PROCEDURE ser den legendariske dokumentarfilmskaperen Errol Morris nærmere på både menneskesynet og de strukturelle og organisatoriske rammevilkårene som muliggjorde disse overgrepene. Gjennom intervjuer med nåværende og tidligere ansatte, maner Morris frem et bilde av en stormakt som langt på vei later til å fortæres av den samme ondskapen den har sverget å bekjempe.

om i THE THIN BLUE LINE benytter Morris seg av sin karakteristiske (og utskjelte) fremgangsmåte med å la skuespillere gjenskape de ulike scenene og sekvensene som hans intervjuobjekter skildrer, hvilket gir filmen en nerve og en umiddelbarhet vi vanligvis ikke finner i dokumentarfilmer. STANDARD OPERATING PROCEDURE gir et deprimerende og rystende bilde av vrangsiden av amerikanernes "krig mot terror".

Regi

Errol Morris (f. 1948) vil gå inn i historiebøkene som en av vår tids aller største dokumentarfilmskapere. Hans debutfilm GATES OF HEAVEN ble regnet som en av de beste filmene i 1978, men det var den nå legendariske THE THIN BLUE LINE (1988) som sikret ham en plass blant filmhistoriens største regissører. Ikke bare bidro filmen sterkt til å frigi en mann som var anklaget og fengslet for et mord han ikke hadde begått, den forandret også publikums forestillinger om hva en dokumentarfilm kunne – og skulle – være. Blant hans andre filmer finner vi titler som A BRIEF HISTORY OF TIME (1992), FAST, CHEAP AND OUT OF CONTROL (1997) og THE FOG OF WAR (2003).

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}