BIFF 2009

Stellas verden

2008 • 1t 43m • Frankrike

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Stella
Språk
Fransk
Regi
Sylvie Verheyde
Manus
Sylvie Verheyde
Foto
Nicolas Gaurin
Produsent
Bruno Berthemy, Sarah Benoliel
En sjarmerende oppvekstskildring fra 70-tallets Paris
Året er 1977 og Stella skal begynne sitt første år på en prestisjetung parisisk ungdomsskole. Plutselig slenges 11-åringen inn i et miljø milevis fra sin egen kaotiske arbeiderklasseoppvekst i foreldrenes bar i utkanten av Paris. Stella blir raskt hengende etter, både faglig og sosialt. Hun er ute av sitt miljø og både hun og klassevenninnene vet det. Jo mer hun jobber for å knekke hverdagens nye sosiale koder desto mer fremmed blir det for henne når skoledagen er over og hun vender hjem til stamkunder, poker, biljard og opphetede pubkrangler. Men gjennom det noe uventede vennskapet med klassekameraten Gladys oppdager Stella samtidig en verden full av drømmer og muligheter, og en mulig klassereise starter.

Året er 1977 og Stella skal begynne sitt første år på en prestisjetung parisisk ungdomsskole. Plutselig slenges 11-åringen inn i et miljø milevis fra sin egen kaotiske arbeiderklasseoppvekst i foreldrenes bar i utkanten av Paris, hvor den egenrådige unge frøkenen har fått bedre utdanning i poker enn i allmennfagene. Stella blir raskt hengende etter, både faglig og sosialt. Hun er ute av sitt rette element, og både hun og klassevenninnene vet det. Jo mer hun jobber for å knekke hverdagens nye sosiale koder, desto mer fremmed blir det for henne når skoledagen er over og hun vender hjem til stamkunder, poker, biljard og opphetede pubkrangler. Men gjennom det noe uventede vennskapet med klassekameraten Gladys, oppdager Stella samtidig en verden full av drømmer og muligheter, og en mulig klassereise starter. STELLAS VERDEN er en morsom og hjertevarm oppvekstskildring med betydelige underdogelementer og imponerende skuespillerprestasjoner – ikke minst fra Léora Barbara i rollen som Stella.

Regi

Syvlie Verheyde har studert geografi, musikk og tegning. I 1990 regisserte hun Juan Rozoff-videoklippet COMMENT TU DIS? (1990). Kortfilmene hennes ble svært godt mottatt: ENTRE CHIENS ET LOUPS (1991) vant Canal+prisen ved Clermont-Ferrandfestivalen i 1992 og LA MAISON VERTE (1992) vant juryens hovedpris i Nancy i 1993. Etter det skrev Verheyde manuset til UN FRÈRE (1997) som hun så regisserte. Filmen ble valgt ut til Cannesfestivalens femtiårsjubileum i ”Cinémas en France”-programmet, og vant Cyrill Collard-prisen i 1998. I 2000 regisserte Verheyde sin andre spillefilm, PRINCESSES (2000). De siste årene har hun regissert SANG FROID (2006) og STELLA (2008).

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}