BIFF 2003

Strandet i Irak

2002 • 1t 36m • Iran

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Gomgashtei dar Aragh
Språk
Iransk
Regi
Bahman Ghobadi
Manus
Bahman Ghobadi
Foto
Sa'ed Nikzat, Shahriar Asadi
Produsent
Bahman Ghobadi

Etter at krigen mellom Iran og Irak er over, begir den aldrende sangeren Mirza seg, sammen med sine musikersønner, inn i Irak for å finne sin ekskone. Filmen begynner som en komedie, og vi møter Audeh, som er bitter over å måtte forlate sine syv koner og tretten døtre, og Barat, en ungkar som elsker sin motorsykkel høyere enn alt annet. Begge er skeptiske til toktet til faren sin.

Etter hvert som det støvete iranske landskapet erstattes med det forrevne, snødekkede irakiske høylandet forandres stemningen langsomt, og vi begir oss inn i en lovløs, krigsherjet ødemark full av tragikomiske absurditeter: politimenn i håndjern kledd i bare undertøyet; glade sanger framført til et akkompagnement av bomber og hylende kampfly. Dette er et dypt rørende og virkelig uforglemmelig verk – en kompleks odyssé av musikk, glede, surreell komedie, hjerteskjærende tragedie og kamp for å overleve. Ghobadis forrige spillefilm, EN TID FOR FULLE HESTER, var en stor suksess under BIFF i 2001.

Regi

Bahman Ghobadi ble født i 1968 i Iransk Kurdistan, og måtte flykte fra fødebyen sammen med familien da han var 12 pga. borgerkrig. Ghodabi flyttet etter hvert til Teheran, og begynte å arbeide med fotografi. Hans første filmer var 8mm-produksjoner, både kort- og dokumentarfilmer. LIFE IN FOG (1999) innebar et karriereløft, og spillefilmen EN TID FOR FULLE HESTER (2000) befestet Ghobadis stilling som regissør.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}