BIFF 2011

Syv skjønnheter

1975 • 1t 55m • Italia

Ingen visninger i salg for øyeblikket
Originaltittel
Pasqualino Settebellezze
Regi
Lina Wertmüller
Bella bella, men kanskje litt i meste laget

I SYV SKJØNNHETER møter du Pasqualino, ubetalelig gestaltet av den eminente italienske skuespilleren Giancarlo Giannini. Pasqualino er en slags gjennomsnittsitaliener. De verdinormer samfunnet har innpodet ham, stiller han ingen spørsmål ved, han er knapt bevisst deres eksistens. Han har kvinnetekke, og kallenavnet ”Settebellezze” – syv skjønnheter – refererer til de mange kvinner han omgir seg med. Når en annen lokal Don Juan nekter å gifte seg med en av Pasqualinos søstre etter å ha forført henne, er det Pasqulinos simple plikt å ta livet av gjerningsmannen for slik å vaske vekk den stygge pletten på familiens skjold. Det blir begynnelsen på en nedadgående spiral for vår helt som etter hvert taper den siste rest av verdighet.

Her veksler det fra tårer til latter, fra håp til tragedie, fra usannsynlig komedie til det rene Dantes helvete. Vår helt har havnet i den bunnløse avgrunn mellom de normer samfunnet har gitt ham og den virkelighet han prøver å realisere dem i. Lina Wertmüller har tydelig lært en hel masse av sin læremester Federico Fellini. Vi har sjelden sett en så svart komedie som dette, i kulisser en neppe kan assosiere med noe humoristisk, som for eksempel konsentrasjonsleire og fengsel. Det fungerer merkelig nok utrolig bra!

Regi

Lina Wertmüller er en italiensk skribent og regissør. Mange av filmene hennes bærer karakteristiske lange, verbtette titler. Filmene reflekterer i stor grad hennes politiske standpunkt og karakterene er ofte dedikerte anarkister, kommunister og/eller feminister. I 1976 ble hun den første kvinnen noensinne som ble nominert til en Academy Award for Directing med filmen SYV SKJØNNHETER.

Vurderinger
Laster inn anmeldelser...
Se mer
{{loaderText}}